Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Borba s divljim odlagalištima otpada

Videonadzor će se proširiti na trinaest novih lokacija

kamere
Foto: VELIKA GORICA

Borba s divljim odlagalištima otpada, točnije onima koji ih stvaraju na području grada sustavno se pojačava. Iako je dosadašnjim aktivnostima Grada Velike Gorice smanjeno ilegalno odlaganje otpada, vidljivo je da se na nekim lokacijama otpad i dalje odlaže. Uglavnom je riječ o glomaznom i građevinskom otpadu. Ovih dana počelo je postavljanje novih kamera za nadzor mjesta na kojima se često odbacuje otpad. Nastavak je to postavljanja kamera za nadzor ilegalnog odlaganja otpada na širem području grada. Nove kamere za stalni videonadzor postavljaju se na stupove, napajaju se preko solarnih panela te imaju direktnu vezu s gradskim nadzornim centrom kamo šalju svaku zabilježenu kretnju.

U goričkom nadzornom centru već postoji sustav praćenja javnih površina i prometnica, a sada će se nadzirati i divlji deponiji. Videonadzor će se tako idućih dana proširiti na trinaest novih lokacija, a dvije glavne zone su prostor od jezera Čiče prema jugu oko Vukovinskog polja te potez uz savski nasip koje je omiljeno mjesto "profesionalnih" zagrebačkih zagađivača. Prve kamere postavljene su na novu biciklističku stazu kraj radara prema Starom Čiču s ciljem da odvrate i spriječe odlaganja otpada duž ceste koja je nerijetko bila odredište za istovar građevinskog otpada. Uz cestice i šumarke u rubnim dijelova naselja na kojima se pojavljuju divlji deponiji ima i lokacija u urbanim dijelovima naselja koje pojedinci pretvaraju u odlagališta. Jedan je takav primjer u Velikoj Mlaci gdje se otpad ostavlja na mjestu nekadašnjeg reciklažnog dvorišta. Nadzorne kamere postavljaju se na poznata mjesta na kojima nastaju divlji deponiji.

Prvi datum bit će petak 8. rujna kada će se posjetiteljima nuditi domaći proizvodi te mogućnost degustacija Mjesečna manifestacija Petek na Gorice – sjaj goričkog sajma kakav je bio nekada Došlo je oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona Formula Student Alpe Adria Stručnjaci iz Porschea, Rimca, Ferrarija i drugih ocjenjivali studente SUDIONICI stižu iz Europe, Egipta i Kanade, a posjetitelji će moći vidjeti i izloženi bolid Formule 1 tima HAAS Formula Student Alpe Adria Poligon Mičevec domaćin je šestodnevnom spektaklu, a sudjeluje 50 bolida