Izbornik
Naslovnica Gradovi
Formula Student Alpe Adria

Stručnjaci iz Porschea, Rimca, Ferrarija i drugih ocjenjivali studente

Došlo je oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona
1/5
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Na natjecanje su došla 52 tima većinom iz Europe, a došli su i timovi iz Kanade, Izraela i Egipta. Formule su postizale ubrzanja od 1,5 sekundi od 0-100 km/h

Prošli tjedan poligon Mičevec nadomak Velike Gorice ugostio je više od 50 timova iz Europe, Egipta i Kanade. Na poligonu Mičevec bio je izložen bolid formule 1 iz tima HAAS.

Priznanje industrije
– Želimo napomenuti da nam je došlo oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona. Riječi teško mogu opisati ono što radimo, zato smo oduševljeni velikim odazivom posjetitelja – izjavio je Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria.

Formula Student Alpe Adria 2023. pružila je nevjerojatnu priliku mladim inovatorima da pokažu svoju stručnost, kreativnost i timski duh. Sudionici su se natjecali ne samo za prestižne nagrade već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije.

Uz već etablirane discipline, kao što su statički i dinamički dio natjecanja, FSAA ove je godine predstavio i nove konceptualne discipline – Driveless i Hydrogen. Driveless je testirao autonomnu vožnju i tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom, dok se Hydrogen fokusirao na korištenje vodika kao alternativnog izvora energije.

– Natjecanje je podijeljeno na statičke i dinamičke discipline. Dinamičke discipline sastoje se od utrke ubrzanja, osmine, autocrossa te utrke izdržljivosti. Na natjecanje su došla 52 tima većinom iz Europe, a došli su i timovi iz Kanade, Izraela te Egipta. Formule su postizale ubrzanja od 1,5 sekundi od 0-100 km/h. Timovi svoje formule izrađuju na matičnim fakultetima, a sam proces izrade traje između šest mjeseci i godinu dana – izjavio je Matija Momčilović, potpredsjednik udruge FSAA i organizator.

Izvor novih mogućnosti
Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivali su stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari.

– Održavanje ovog spektakla od velikog je značaja za Veliku Goricu, na ovaj način radimo na promociji našeg grada kao destinacije poželjne za nove studentske projekte i visokotehnološke projekte. Vjerujem da će ovaj događaj u Velikoj Gorici postati tradicionalan. Ovom prilikom i naši ugostitelji i hotelijeri osjetili su pozitivne učinke, a studenti velikogoričkog Veleučilišta koji su volontirati imali su priliku biti na izvoru novih mogućnosti za zaposlenje i novih informacija vezanih za visokotehnološke projekte – zaključila je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Slatinčani su Veroniku Vilk nagradili srčanim i emotivnim dočekom kod gradske fontane Veronika Vilk iz Slatine: Moj san je nastup na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu Nevrijeme u Samoboru uzrokovalo velike štete Samobor Proglašena prirodna nepogoda, prve procjene upisuju se u Registar šteta Realizacijom projekta dobit će se dvije zgrade po 1000 kvadrata, jedna uredskog tipa, a druga proizvodnog. Završetak radova predviđen je za 31. srpnja iduće godine Našice Centrom industrijske zone – prostori za mikro, male i srednje poduzetnike