Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor

Proglašena prirodna nepogoda, prve procjene upisuju se u Registar šteta

Nevrijeme u Samoboru uzrokovalo velike štete
1/3
Foto: Grad Samobor
Snažna nevremena koja su u srpnju poharala samoborsko područje uzrokovala su velike štete, pristiglo je 337 prijava, a rok za podnošenje izvješća je 15. rujna

Dva snažna nevremena koja su prošli mjesec zadesila područje Samobora izazvala su velike štete. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, prema zahtjevu Grada Samobora, proglasio je prirodnu nepogodu – olujni i orkanski vjetar za samoborsko područje, a Grad se obvezao u zakonskom roku u Registar šteta unijeti prve procjene.

Najavili financijsku pomoć

Građani su pozvani da štetu prijave najkasnije do 4. kolovoza te da je fotografiraju kako bi je adekvatno dokumentirali. U predviđenom je roku zaprimljeno 337 prijava, a Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Samobora štetu je procjenjivalo putem prispjelih zahtjeva i fotografija, kao i obilaskom terena. U skladu sa Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, podneseno je prvo priopćenje Zagrebačkoj županiji unosom u Registar šteta. Rok za podnošenje konačnog izvješća je 15. rujna, do kada će se procijeniti i unijeti svi zaprimljeni i osnovani zahtjevi u Registar šteta, a nakon njegova podnošenja očekuje se i najavljena financijska pomoć Vlade Republike Hrvatske te Zagrebačke županije.

Podsjetimo, nakon štetnog događaja Javna vatrogasna postrojba grada Samobora i sva dobrovoljna vatrogasna društva momentalno su na terenu krenule sa sanacijom nastale štete, a primarni cilj bio je pomoći ugroženim građanima te osigurati prohodnost prometnica. Sastao se i stožer Civilne zaštite grada Samobora, na čelu sa zamjenikom gradonačelnice Petrom Burićem koji je definirao hodogram aktivnosti. Poduzete su potrebne mjere na sanaciji štetnih posljedica, a uz vatrogasce su na terenu bili djelatnici Komunalca, Odvodnje i HEP-a. Vatrogasni operativni centar u Samoboru zaprimio je 170 dojava, a u intervencijama je sudjelovalo 70 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca s 19 vozila.

Čupalo stabla i krovove

Odrađen je velik posao s obzirom na velik broj urušenih stabala na javnim i privatnim površinama te oštećenja na krovovima privatnih, javnih i gospodarskih objekata. Policija je zaprimila dojavu o desetak oštećenih vozila te su apelirali na građane da podnesu prijavu o šteti Policijskoj postaji Samobor. HGSS Stanica Samobor u suradnji s Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje obišla je planinarske putove, gdje su sanirali brojne posljedice nevremena.

Elektra Samobor zaprimila je oko stotinu dojava o urušenim stablima na kabele, električne mreže i stupove. Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, koja je kontinuirano na terenu pratila sve aktivnosti, zahvalila je službama koje su neumorno radile na uklanjanju posljedica te pomagale građanima na sanaciji štete od nevremena.

ZABAVA TRAJE DO RUJNA Centar za mlade Bunker sprema turnir u igri Cotnhole te kviz općeg znanja za mlade od 15 do 30 godina Virtualne igre na naočalama Oculus Rift u Bunkeru Kolovoz uz društvene igre, uživanciju na Vungriščaku i kino pod zvijezdama Svečano obilježen Dan pobjede "Nepokolebljiv duh branitelja izborio je našu slobodu" Samobor novo igralište Krenula gradnja najmodernijeg parka u samoborskom južnom naselju