Nešto prije nego prethodnih godina krenulo se u berbu grožđa u Vukomeričkim goricama. Najveće probleme i glavobolje posljednjih su mjeseci stvarale peronospora, siva plijesan i pepelnica, ali unatoč svim poteškoćama, članovi udruge vinara i vinogradara Grozd zadovoljni su napravljenim poslom.
– Za ovogodišnju berbu grožđa vremenske prilike poslužile su vrijedne vinogradare. Većina velikogoričkih vinogradara berbu je započela ranijim sortama tramincem, muškatom, pinotom, sauvignonom, chardonnayom odnosno sortama grožđa I i II epohe dozrijevanja. Berba je završena III epohom kada se pretežito brao škrlet, graševina i rizling. Za ovogodišnju vinogradarsku godinu možemo reći da je u mnogim vinogradarskim područjima Lijepe Naše za vinogradare bila vrlo problematična i zahtjevna, kako vegetacijsko-klimatološki, tako i tehnološki. Većina vinogradara ipak je izrazila zadovoljstvo količinom ubranog grožđa i količinom mošta – poručili su iz Grozda.
Ove godine grožđe nije ubrano u fazi pune zrelosti, pa omjeri sladora i kiselina nisu bili zadovoljavajući, a to znači da će vina biti blaža s nešto manjim alkoholima, ističu vinari.