Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad provodi veliki zeleni plan

Vinkovački parkovi uskoro bogatiji za više od 700 stabala

PROJEKT zelenih oaza podrazumijeva izgradnju sjenica za odmor i druženje te sadnju stabala uz dječja igrališta na 14 lokacija u gradu, a trenutačno je u fazi javne nabave
1/2
Foto: Grad Vinkovci
U parkovima u Boškovićevoj, Akšamovićevoj i Kolodvorskoj ulici bit će posađena 243 stabla, postavljene klupe, koševi, velike žardinjere i spremnici za natapanje stabala

Prema najavama iz vinkovačke gradske uprave, u Vinkovce iz Zagreba dolaze nove sjajne "zelene" vijesti. Zahvaljujući agenciji VIA čiji su djelatnici odradili pripremu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je odobrio sufinanciranje, pred Vinkovcima su dva važna projekta u sklopu kojih će se posaditi 318 stabala na području grada. Uz to dio gradskih ulica dobit će i biciklističke staze s pripadajućim klupama, kantama za otpad i ukrasnim zelenilom.

Odlična suradnja
Alternativni izvori energije, nove zelene tehnologije budućnosti, ekološki prihvatljivi načini prijevoza, obnove parkova i drvoreda u gradskim ulicama te formiranje zelenih oaza u svim dijelovima grada samo su dio velikog zelenog plana koji Vinkovci provode kako bi ubrzali zelenu tranziciju i budućim generacijama u nasljeđe ostavili zdrav i zelen grad koji će uz svoje bogato povijesno nasljeđe privlačiti i ljepotom življenja. Ugovore za projekte BIC faza B i Zelene oaze "Parkovi", ukupno vrijedne 526 tisuća eura, gradonačelniku Ivanu Bosančiću uručili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

– Odlična suradnja s Fondom nastavlja se i u pogledu ova dva nova vrijedna projekta koji su velik korak u provedbi našeg plana Zelenih Vinkovaca. Rezultat je ovo sinergije s Vladom RH i ministarstvima, čiju stalnu pomoć i potporu uživamo u svim našim projektima i programima. Sigurnost i kontinuitet koje imamo zahvaljujući upravo toj sinergiji od ključne su važnosti u planiranju daljnjeg razvoja i izgradnje Vinkovaca na svim područjima – rekao je Bosančić.

Projekt BIC faza B, kako ističe direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević, vrijedan je 282 tisuće eura te podrazumijeva izgradnju biciklističkih staza u Ulici Ante Starčevića, na Trgu Josipa Runjanina i u ulici Vladimira Kovačića, kao i sadnju 75 stabala, 213 ukrasnih grmova i postavljanje klupa, koševa i kanti za otpad uz same staze.

Biciklističke staze
S druge strane, projekt Zelene oaze "Parkovi" vrijedan je 244 tisuće eura i odnosi se na revitalizaciju parkova u Boškovićevoj, Akšamovićevoj i Kolodvorskoj ulici, gdje će biti posađena 243 stabla, postavljene klupe, koševi, velike žardinjere i spremnici za natapanje stabala.

– Ako ovome pridodamo projekt zelenih oaza koji podrazumijeva izgradnju sjenica za odmor i druženje i sadnju 280 stabala uz dječja igrališta na 14 lokacija u gradu, a koji je u fazi javne nabave, kao i 90 već posađenih stabala u sklopu eko projekata, možemo reći kako će naši parkovi, ulice i trgovi uskoro biti bogatiji za gotovo 700 mladih stabala. Što se samih biciklističkih staza tiče, ovo je tek početak te priče jer u ovom trenutku imamo spremne projekte za gradnju deset kilometara biciklističkih staza po gradu, za što ćemo sredstva osigurati putem ITU mehanizma – kazala je Slipčević.

Oba projekta za koje su uručeni ugovori, i BIC faza B i Zelene oaze "Parkovi", Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će s 80% od ukupnog iznosa.

OSIM SKRBI u Centru za starije osobe bit će i drugih prilagođenih aktivnosti, a sve to oživjet će Dragljane Projekt bi trebao biti završen do lipnja 2026. Centar za starije u Dragljanima strateški je županijski projekt KONTINUIRANO se ulaže u turističke sadržaje i proizvode te nadograđuje sve atraktivnija ponuda VPŽ jedno od tri najatraktivnija kulturna odredišta u RH Turisti danas traže mir i opuštanje, a sve to im nudi naša Plemićka ruta Očekujemo temperaturu vode do 80°C, kojom planiramo grijati poslovnu zonu Veliko Korenovo, a poslije i Grad Bjelovar Ugovor za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama Neki pripremaju dozvole, a mi smo krenuli s projektom geotermalne bušotine