Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradsko vijeće Vinkovaca usvojilo proračun za sljedeću godinu

Vinkovački “projektni proračun” za 2023. iznosi 50,7 milijuna eura

Foto: Vinkovci
Pogleda li se prijedlog proračuna za 2023. i plan za 2024. i 2025., kažu iz Grada, vidljivo je da je proračun i dalje ostao usmjeren na sve građane

Gradsko vijeće Vinkovaca usvojilo je proračun za 2023. godinu koji je “težak” gotovo 50,7 milijuna eura ili oko 380 milijuna kuna. 
Kako je rečeno na sjednici vijeća, proračun je razvojan i socijalno zastupljen s glavnim ciljevima unapređenja školstva kao i daljnjeg jačanja gospodarstva u kojem će naglasak biti stavljen na velike infrastrukturne projekte.

Brojna ulaganja

Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić istaknula je kako je uz stavljanje naglaska na velike projekte i razvoj gospodarstva i u 2023. godini osigurana visoka razina socijalne zaštite građana putem brojnih programa.

– U idućoj godini tako nastavljamo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite te kredite za obnovu pročelja, dizala u višestambenim zgradama i slično. Također, Grad i dalje ostaje potpora svim svojim građanima bez obzira na njihovu dob pa su 
tako i ovim proračunom i planom proračuna predviđena sredstva za naknade za novorođenčad, sredstva za prehranu učenika u 
riziku do siromaštva, za plaće za pomoćnike u vrtićima i školama, za jednokratne naknade učenicima 1. razreda osnovnih i srednjih škola, za vaučere za sve osnovnoškolce, stipendije za studente, božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike – rekla je Lozić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kazao je da je pri izradi proračuna za sljedeću godinu trebalo pomiriti izazove povećanja cijena energenata i inflacije cijena uopće, a ujedno zadržati dosadašnju visinu standarda pružanja javnih usluga i pomoći obiteljima davanjima realiziranima dosadašnjim aktivnostima.

Zona Zalužje

– Ako se pogleda prijedlog proračuna za 2023. i plan za 2024. i 2025. godinu, vidljivo je da je gradski proračun i dalje ostao usmjeren prema svim našim građanima, ponajprije prema razvoju školstva i gospodarstva. Ali isto tako je i izrazito orijentiran prema velikim i važnim projektima, odnosno njihovu planiranju i provedbi, toliko da ovaj proračun možemo nazvati “projektnim proračunom”. Zona Zalužje kao važan gospodarski kotač bit će jedan od najvažnijih projekata u sljedećem razdoblju te je njezino projektiranje i stavljanje u funkciju postavljeno u strateške ciljeve Grada, a našim gospodarstvenicima i dalje će na raspolaganju biti sredstva u sklopu programa  potpora poduzetništvu, kao i programa koji je usmjeren na razvoj  poljoprivredne proizvodnje – rekao je Bosančić.

Dodao je i da će dogradnja dvaju vrtića za koje su osigurana bespovratna sredstva u sklopu NPOO biti započeta i završena u 
sljedećoj godini, dok će izgradnja novog vrtića na Vašarištu biti završena u 2024. godini. Kazao je i da je pred nama i ITU mehanizam kroz koji će Grad Vinkovci zajedno s urbanim područjem na raspolaganju imati 22 milijuna eura, što znači da će uz obvezno vlastito sufinanciranje u iznosu od 15 posto, provesti projekte ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna.