Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Vinkovci pokreću sustav javnih bicikala – stanice kod kolodvora, bazena i u centru

Foto: Grad Vinkovci
Do punog izražaja javni bicikli će doći kada izgradimo biciklističke staze u gradu. Za prvu fazu izgradnje već imamo cjelokupnu dokumentaciju – rekao je gradonačelnik Bosančić

U Vinkovcima bi uskoro trebao zaživjeti sustav javnih bicikala. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju projekta pod nazivom “Uvođenje sustava javnih bicikala u grad Vinkovce”.

VEĆI IZBOR ZA STUDENTE U VINKOVCIMA Novi studij program – računarstvo

Za početak 18 bicikala

Prema riječima Bosančića projekt je sufinanciran putem Javnog poziva za promicanje integriranog i inteligentnog upravljanja prometom, ukupne vrijednosti 565.000 kuna od čega Fond sufinancira projekt u maksimalnom iznosu od 40 posto.

– Važno je naglasiti kako uvođenjem ovog sustava grad ispunjava neke od ciljeva masterplana razvoja prometa, u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom. Do punog izražaja javni bicikli će doći kada izgradimo biciklističke staze u gradu. Za prvu fazu izgradnje već imamo cjelokupnu dokumentaciju, koja spremno čeka prvi odgovarajući natječaj kako bi mogli EU sredstvima sufinancirati izgradnju – rekao je Bosančić.

Dodao je kako očekuje puno od realizacije ovoga projekta, a prije svega da sustav javnih bicikala zaživi u Vinkovcima. Istaknuo je kako s provedbom ovoga projekta gradska uprava svojim sugrađanima želi pružiti nove usluge, povećati sigurnost prometnog sustava, smanjiti zagađenje i emisiju CO, smanjiti upotrebu osobnih automobila i povećati mobilnost građana. Objasnio je kako će se sustav javnih bicikala u Vinkovcima sastojati od tri stanice i 18 bicikala. Prema prometno-tehničkom elaboratu stanice će biti postavljene blizu autobusnog i željezničkog kolodvora, u centru grada nedaleko od pošte i kod gradskih bazena u Lenijama. Na taj način bit će u povezane najfrekventnija mjesta u gradu gdje se svakodnevno kreće veliki broj građana.

Ilustracija ZAPOČELE PRIJAVE Utrka Orient Express od 10 km održava se 25. ožujka

Za početak građani će moći koristiti 12 običnih i 6 električnih bicikala, a moći će ih unajmiti na razne načine. Bosančić je kazao i kako se nada da će se u roku šest do osam mjeseci prvi električni bicikli iz ovoga projekta voziti ulicama grada. Govoreći o ovome projektu, Bosančić je kazao kako je vrlo zanimljiv s obzirom na to da su nam svima dobro poznate pozitivne strane bicikliranja, odnosno preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često objašnjavaju zašto trebamo koristiti bicikl što više. Naime, vožnjom bicikla povećavamo potrošnju kalorija, od 400 do 1000 po satu, poboljšavamo mentalno stanje, izgrađujemo mišiće i smanjujemo rizik od srčanih bolesti, a vožnja ima i pozitivan utjecaj na mozak te jača imunološki sustav.

Za bolje zdravlje građana

– Puno je tu dobrih stvari koje će donijeti provedba ovoga projekta počevši od veće sigurnosti za bicikliste u prometu, manjeg broja prometnih nesreća pa sve do kvalitetnijeg i zdravijeg okruženja s obzirom na to da svi znamo koliko je vožnja bicikla zdrava, a samim tim i poželjna. Stoga nam je ovaj projekt vrlo važan jer, osim što čuvamo okoliš, vožnjom bicikla brinemo se i o našem psihofizičkom stanju te možemo na zdraviji način obavljati svakodnevne poslove, a bicikliranje je i prilika za zajednička druženja u prirodi. Kada započne provedba projekta, na nama svima je da se potrudimo da sustav javnih bicikala u Vinkovcima i zaživi i opstane – rekao je Bosančić.

Najavom pokretanja sustava javnih bicikala zadovoljni su i Vinkovčani koji smatraju kako se radi o dobroj i korisnoj ideji. Jedni najavljuju da će ga koristiti na putu do posla i nazad, drugi na putu do škole, a neki pak za rekreaciju i vožnju gradom. Isto tako svi se slažu i kako će gradska uprava morati pronaći način kako se ne bi događali slučajevi da pojedinci odvezu bicikle i ne vrate ih ili pak da ih zloupotrijebe na neki drugi način. Tu se svakako računa na odgovornost samih građana, ali i na konkretne korake gradske uprave jer vrlo često drugačije ne ide.