Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
U Zaprešiću održan Dječji tjedan

Više od 40 posto gradskog proračuna izdvaja se za djecu

”Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!”, moto je Dječjeg tjedna

”Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!”, ovogodišnji je moto Dječjeg tjedna u Zaprešiću, bogat događanjima koja su namijenjena djeci.

Pohvalnice djeci

Započeo je otvorenjem novouređenog dječjeg parkića u Ulici B. A. Krčelića. Brojnim aktivnostima u svojim dvorištima uključili su se i zaprešićki dječji vrtići, knjižnica je organizirala razne radionice i igraonice, dok je CeZaM zavirio u svijet tehnologije i LEGO kocaka na STEM radionicama te u temu dječjih prava, kažu u Gradu.

Na svečanoj sjednici Koordinacijskog odbora za provođenje akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” dodijeljene su pohvalnice djeci koja su sudjelovala u stvaranju vizualnog identiteta sudjelovanja Zaprešića u toj akciji. Cilj Dječjeg tjedna je usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu kao i pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice.

U nepune dvije godine sudjelovanja Zaprešića u akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece” usvojena je prva Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada za razdoblje od 2022. do 2027. godine. U Dječjem tjednu predstavljeno je i njezino tiskano izdanje.

– Uza sve aktivnosti donesena je i Odluka o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaprešića s ciljem poticanja aktivne dječje 
participacije u dječjoj zajednici – rekao je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Koordinacijskog odbora Alan Labus.

Tiskano izdanje Strategije predstavljeno je na sjednici Koordinacijskog odbora Grada za provođenje akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a na njoj su sudjelovala i djeca zaprešićkih vrtića i škola čiji su radovi likovno obogatili Strategiju. Likovni 
rad Eve Matanović, učenice OŠ Ljudevita Gaja, koji je izabran kao rad koji najbolje vizualizira sudjelovanje u akciji, korišten je 
u većini promotivnih aktivnosti, stoga je Eva i dobitnica zahvalnice Grada Zaprešića.

Novi skate park

– Da je Zaprešić grad koji brine o svojim najmlađim sugrađanima pokazuje podatak da 40,65 posto ukupnog gradskog proračuna za 2022. godinu čini “dječji proračun” u iznosu od 92,665.050 kuna – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Tomu u prilog idu i bojna ulaganja. Nakon gradnje velike sportske dvorane i dječjeg vrtića, ove godine sagrađen je novi skate park 
na Zajarkima, nova atletska staza na sportskim terenima OŠ Ljudevita Gaja, završena je cjelovita obnova dječjeg parka u Ulici Baltazara Adama Krčelića, a uskoro započinje izgradnja Centra mini atletike, najavljuju u Gradu. U Zaprešiću 21,33 posto stanovništva čine djeca.