Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
ĐAKOVO

Više od dva milijuna kuna potpore za 188 poduzetnika

Foto: Đakovo
Ukupno 188 korisnika potpisalo je koncem prošle godine 222 ugovora, ukupne vrijednosti 2,018.363 kuna

Grad Đakovo i prošle je godine nastavio dobru praksu podupiranja malog i srednjeg poduzetništva na svom području, ističu u gradskoj upravi.

Očekuje se sličan poziv

Ukupno 188 korisnika potpisalo je koncem prošle godine 222 ugovora, ukupne vrijednosti 2,018.363 kuna. Zaprimljene su 364 prijave, od kojih je administrativnom provjerom utvrđeno da je 251 prijava ispunjavala uvjete za daljnje ocjenjivanje Povjerenstva.

– Nakon dvije pandemijske godine, kada su potpore bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta, Grad se vratio starim mjerama koje su prvenstveno usmjerene za razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i proširenje poduzetničkih pothvata – istaknuo je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Gradonačelnik je rekao i kako je uz ovih više od dva milijuna kuna potpora malim i srednjim poduzetnicima ugovoreno 600 tisuća kuna potpora u poljoprivredi.

– Time zaokružujemo u proračunu planiranih 2,6 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i gospodarstvu. U proračunu za 2023. godinu također su osigurana sredstva pa sličan javni poziv možemo očekivati i u toj godini bude li situacija uobičajena – rekao je Mandarić.

Pravedniji sustav

– Bude li u 2023. eskalirala energetska kriza eventualnim povećanjem cijena, razmislit ćemo o tome da naše potpore idu u tom smjeru. No vidjet ćemo što će biti. Zahvaljujući Vladi RH od trećeg mjeseca fiksirane su sve cijene. Valja podsjetiti da mi energente, a pri tom mislim i na kućanstva i na poduzetništvo, plaćamo debelo ispod tržišne vrijednosti. Nadam se da će na tim razinama ostati i iduće ljeto – zaključio je gradonačelnik.

Na svečanom potpisivanju rečeno je i to da je Grad odustao od dijeljenja potpora sistemom "najbržeg prsta". Umjesto toga razrađen je sustav bodovanja koji je, kako je rekao gradonačelnik, pravedniji, praktičniji i bolji. Riječ je o potporama iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje 2021. – 2023. godine.

– Ovdje valja istaknuti da prema komparativnoj analizi proračuna hrvatskih gradova koju provodi portal Gradonačelnik.hr, na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje udio izdvajanja gradova za subvencije obrtnicima u gradskom proračunu u 2021. godini, grad Đakovo zauzima visoko 3. mjesto s izdvojenih 1,90 posto od ukupnih rashoda – navode u đakovačkoj gradskoj upravi.