Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin 40 pregleda
Vrijedna investicija

Više od pet milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu

energetska obnova
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Vrijednost projekta je preko 5,3 milijuna kuna, a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Istarski župan Valter Flego je ovog tjedna potpisao Ugovor o početku radova na energetskoj obnovi ovojnice zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin vrijedan preko 3 milijuna kuna. Investicijom će se smanjiti emisija CO2, uštedjeti na troškovima za energente te značajno podići standard škole te uvjeti boravka djece.

"U 2017. godini gotovo jednu trećinu Proračuna Istarske županije izdvajamo za razvojne projekte i programe, među kojima su i oni na području obrazovanja. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu diljem Istre, našoj djeci omogućavamo kvalitetnije školovanje i ugodniji boravak u školama, a pritom vodimo brigu o okolišu. Ulaganja u djecu i mlade, te učinkovita energetska politika visoko su na našoj listi prioriteta", istaknuo je istarski župan.

Pored obnove ovojnice, projekt obuhvaća i zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom za što je u tijeku postupak odabira izvođača, koji bi trebao biti okončan krajem mjeseca. Također, projekt predviđa i obnovu krova radionice, koja je već dovršena.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 5,3 milijuna kuna (s PDV-om), a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz navedene aktivnosti projekta, Istarska županija izdvojit će oko dodatnih milijun kuna za realizaciju pratećih investicija koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata. Navedene aktivnosti se odnose na sanaciju oborinske kanalizacije škole te rekonstrukciju elektroinstalacija snage i rasvjete za što su izrađena projektantska rješenja i u fazi su ugovaranja radovi.

Unutarnji radovi započet će krajem mjeseca, a kraj cjelokupnog projekta očekuje se u prvom tromjesečju 2018. godine, priopćili su iz Istarske županije.