Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Našička viteška priča

Viteška priča ili kako su templari ostavili jedinu očuvanu crkvu

Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta
1/2
Foto: Našice
Našice ove godine obilježavaju 794. obljetnicu i upravo je ova manifestacija temelj svega. Ponosni smo na kulturu, tradiciju i povijest našeg grada

Grad Našice, Turistička zajednica Grada Našica i Mjesni odbor Martin organizirali su drugu manifestaciju "Našička viteška priča". Kako navode organizatori, osnovna ideja za manifestaciju proizašla je nakon razmišljanja što bi se novo moglo ponuditi u gradu i kako iskoristiti templarsku crkvu u Martinu koja je jedina očuvana građevina ovakve vrste u Republici Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europi.

Radionice streličarstva

Interaktivnim prikazom povijesti koji poziva na sudjelovanje baš svakog posjetitelja, manifestacija je ponudila jedinstveno iskustvo srednjovjekovlja, ali i osvijestila sve okupljene o bogatstvu baštine našičkog kraja koji je poseban po kulturnoj ostavštini templara. Bogat program započeo je interaktivnim povijesnim predavanjem profesora Ivana Leša koji je posjetitelje upoznao s bajkovitom i uzbudljivom poviješću templara na području Europe i Hrvatske. Program se nastavio dječjom igraonicom "U potrazi za templarskim blagom" na kraju koje je okupljene sudionike oduševio templar na konju. Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta, mušketira i srednjovjekovnih dama. Prema riječima direktorice Turističke zajednice Ines Resler ova manifestacija ima dublji cilj – poticanje svijesti o povijesnoj i kulturnoj baštini regije, a suradnja između Grada Našica, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Martin na Našičkoj viteškoj priči pokazuje predanost očuvanju povijesti i prenošenju vrijednosti prošlih vremena na buduće generacije.

– Na ovaj način želimo obilježiti i ovo mjesto i našu kulturu, a posebno ovu templarsku crkvu koja je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj. Ovo je lijepa priča koju ćemo već iduće godine nadograditi novim sadržajima i tako ovu manifestaciju podići na jedan viši nivo – izjavila je direktorica Resler zaključivši kako ovaj dio Hrvatske ima dosta toga ponuditi zahvaljujući bogatoj kulturnoj tradiciji.

Nezaboravan spektakl

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ističe kako je Našička viteška priča projekt koji se pomno planirao u svrhu promocije kulturne baštine grada Našica, a idućih godina će se sadržajno proširiti.

– Našička viteška priča i ove se godine pokazala kao nezaboravan spektakl koji je svima okupljenima pokazao kako je izgledao život u srednjem vijeku. Isto tako, ovo je za naš grad manifestacija od izuzetne važnosti. Našice ove godine obilježavaju 794. obljetnicu i upravo je ova manifestacija temelj svega. Ponosni smo na kulturu, tradiciju i povijest našeg grada, kako onu stariju tako i noviju – rekao je gradonačelnik Kašuba.

rođendan Dore Pejačević NAJISTAKNUTIJA NAŠIČANKA Obilježen 138. rođendan Dore Pejačević 𝒌𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒊𝒋a “𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒔𝒌𝒂 𝒖𝒍𝒐𝒈𝒂 𝒖 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖“ EUROPSKI PARLAMENT Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba sudjelovao na konferenciji 'Europska uloga u sportu' Realizacijom projekta dobit će se dvije zgrade po 1000 kvadrata, jedna uredskog tipa, a druga proizvodnog. Završetak radova predviđen je za 31. srpnja iduće godine Našice Centrom industrijske zone – prostori za mikro, male i srednje poduzetnike