Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Turistička zajednica organizira sve ture

Vođene ture Zaprešićem sve maštovitije i privlače sve više posjetitelja

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Tura “Od Zrinskih do Jelačića – svi vlasnici Novih dvora” govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed, o stricu banu govori Anka Jelačić, čuju se ljubavne priče...

Sve su češće vođene tematske i kostimirane ture Turističke zajednice grada Zaprešića u Novim dvorima, tijekom kojih se posjetitelji mogu upoznati s poviješću toga grada. Sve je, napominju, počelo prije nekoliko godina organizacijom vođenih tura Novim dvorima bana Jelačića. Malo-pomalo javljale su se ideje pa je tako osmišljena šetnja povijesno-poučnom stazom uz Anku Jelačić.

Otkrivanje povijesti

Vođena tematska tura “Moj stric ban” omogućuje svim posjetiteljima da Nove dvore upoznaju na drukčiji način, u društvu banove nećakinje Anke Jelačić.

– Posljednja stanarka prekrasnoga Jelačićeva imanja otkriva kroz svoju priču kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu uz Nove dvore. Posebno je zanimljiva noćna tura “Večernje priče iz Novih dvora” koja je prilagođena tematska tura uz kostimiranu interpretaciju. Zanimljiva priča otkriva kako su bana Josipa Jelačića trovali i pogrešno liječili. Neki povjesničari i danas dvoje je li umro prirodnom smrću ili je hrvatski junak otrovan, s obzirom na to da medicinska dokumentacija nije sačuvana. Detalje ove istinite priče otkriva travarica koja s posjetiteljima dijeli i druge mračne tajne s banovih dvora, ali i poneki savjet za pripremu ljekovitih i ljubavnih napitaka koje je pripremala i samome banu. Tematska tura “Noć kada je nebo plakalo za banom” posvećena je obljetnici banove smrti u svibnju, a ture “Genijalnost bana u tri čina” i “Hod kroz banovo nasljeđe” kroz kostimiranu interpretacijsku šetnju prikazuju ostavštinu bana Josipa Jelačića od njegove smrti pa sve do danas – kažu u TZ-u.

U šetnji se pojavljuju osobe koje su brižni čuvari prošlosti i nesebično dijele svoje priče i uspomene, otkrivaju tajne i tragove koji nas vode do spoznaje da je banov duh prisutan još i danas te da njegov ponos i dostojanstvo leži u svima nama. Tematska vođena tura “Od Zrinskih do Jelačića – svi vlasnici Novih dvora” govori o obiteljima u čijem je vlasništvu bio posjed. Počinje od povijesno najznačajnije obitelji Zrinskih preko Čikulinija, Sermagea, Festetića, Erdödyija pa sve do Jelačića. U ponudi je Turističke zajednice i interpretacijska šetnja “Žene u Novim dvorima” jer je u Novim dvorima tijekom više stoljeća svoj dom stvaralo nekoliko znamenitih hrvatskih plemićkih obitelji pa tako i najpoznatiji, ujedno i posljednji vlasnici Novih dvora, članovi obitelji Jelačić.

– Čak je osam žena obitelji Jelačić našlo ovdje svoj dom. U ovoj interpretacijskoj šetnji posjetitelji imaju priliku čuti zanimljive i neobične priče o nekima od njih. Prije svega o dvjema najznačajnijima, mladoj grofici Sofiji Jelačić i o posljednjoj vlasnici Novih dvora Anki Jelačić, kao i o Haniki Skurjeni, najpoznatijoj kuharici u domu obitelji Jelačić – objašnjavaju. Turistička zajednica grada Zaprešića osmislila je i upoznavanje grada biciklom, običnim i električnim, nazvano ‘’Kreni u đir po Zaprešiću!’’. Doznat će se usput gdje su bili prva zaprešićka ljekarna i rodilište, zašto je jezero Zajarki idealna ribolovna destinacija, koliko se ljudi dnevno preveze skelom Medsave, tko su u davnini bili slavni stanovnici posjeda Lužnica i Novi dvori... “Zaprešićke ljubavi: one prave i sa stranica romana” vođena je šetnja gradom koja počinje kod kipa Ante Kovačića ispred knjižnice koja nosi njegovo ime, a prva ljubavna priča bit će upravo priča njegova najpoznatijeg lika Ivice Kičmanovića i Laure. Saznaje se o kome je sanjala Marija Jurić Zagorka dok je živjela u našem gradu, zašto je nesretna ljubav dovela do kraja života grofa Vojkovića iz Laduča i još mnogo zanimljivih ljubavnih priča za koje zasigurno niste čuli.

Urbani razvoj

Organizira se i tura “Novi dvori – tvornica Inkerpor/Jugokeramika – Konjički klub Trajbar Team”, tura “Urbani razvoj Zaprešića – od starog centra do Kanadskog naselja”, “Tko se krije iza zaprešićkih spomenika?”, a za kraj godine pripremljena je i blagdanska tura pod nazivom “Upoznaj adventski Zaprešić s lampašem”.

Grad Zaprešić nastavlja sufinancirati rad Gradske knjižnice Ante Kovačića Potpisan ugovor za 2023. godinu vrijedan 3,5 milijuna kuna Svečana sjednica Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava Naša djeca Zaprešić Zaprešić je ponosni nositelj titule “Grad prijatelj djece” Nova nagrada gradu Zaprešiću Smart City – grad s najboljim pametnim rješenjima