Izbornik
Naslovnica Gradovi
Stigla prva europska sredstva

Vrgorac dobio bespovratnih 1,8 milijuna kuna iz IPARD programa

Ante Pranić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
- Zapravo je to povrat sredstava koja smo uložili u gradnju fekalne kanalizacije i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Ravča – pojašnjava Ante Pranić.

Gradski proračun Vrgorca od utorka je bogatiji za 1,8 milijuna kuna. U Gradsku upravu stigla je odluka o isplati sredstava iz IPARD programa, a riječ je o nenamjenskim sredstvima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovo su prva sredstva iz EU fondova koja dolaze u Vrgorac.

- Zapravo je to povrat sredstava koja smo uložili u gradnju fekalne kanalizacije i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Ravča – pojašnjava Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik koji je vrlo zadovoljan jer se kada je preuzeo vasti 27. 06. 2016. godine činilo kako su u bezizlaznoj situaciji po pitanju ovog projekta.

- Način na kojeg je bivše vlast postavila projekt nije umogućavao ishodovanje svih dozvola nužnih za povlačenje uloženih sredstava. U roku 5 tjedana izmjenili smo kompletnu dokumentaciju, lokacijsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta i time stvorili uvjete za dobivanje uporabne dozvole kanalizacije. Proveden je tehnički pregled i ishodovane dozvole drugih ministarstava. Za predaju dokumentacije rok je bio 1. rujna, a mi smo uhvatili doslovno zadnji vlak 30. kolovoza 2016.godine. Prošli smo sve provjere i danas dobili Odluku o isplati sredstava u gradski proračun – kaže Pranić.

Sredstva bi trebala biti na računu Grada Vrgorca kroz ovaj ili naredni tjedan. Planiraju njima sanirati nasljeđene dugove bivše vlasti i uložiti za projektnu dokumentaciju Poduzetničkog centra Vrgorac koji treba početi s radom 1.1.2017. Njegov zadatak je stručna i savjetodavna pomoć poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima na području Grada Vrgorca, a upravljat će i Gospodarskom zonom Ravča.