Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Novi multimedijski centar u sklopu imanja Novi dvori

Vršilnica od lipnja postaje središnje mjesto zaprešićkih manifestacija

Zaprešić
Foto: Grad Zaprešić
U višenamjenskom centru održavat će se izložbe, koncerti, konferencije, a sada će se objekt moći koristiti cijele godine

Vršilnica, stari objekt za preradu žita iz vremena bana Josipa Jelačića, već u lipnju otvorit će svoja vrata u novom ruhu. Sada će ovo mjesto u sklopu imanja Novi dvori postati središnje mjesto gradskih manifestacija. U novom multimedijskom centru održavat će se izložbe, koncerti, konferencije, a ovo je, kažu iz Grada Zaprešića, tek početak nove ponude u ovom povijesnom kompleksu koji, dodali su, imaju iznimnu želju oživjeti.

Stadion u Zaprešiću Konačno obnova Nakon pola stoljeća obnavlja se stadion, postavit će se hibridni travnjak s grijanjem

Dodatno će popuniti program

U tijeku su završni građevinski radovi ovog višenamjenskog prostora, nakon čega će uslijediti opremanje i uređenje interijera.

– U sklopu radova ostakljeni su otvori i zamijenjena vrata, izvedena je toplinska i hidroizolacija krovišta te je zamijenjen dio pokrova. Postavljen je tvrdi pod (beton s dodacima), a zgrada će dobiti ventilaciju, kao i primjerenu rasvjetu te sanitarije za posjetitelje – kazali su iz Grada Zaprešića. Sada će se prostor vršilnice moći koristiti za razna događanja tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci. Ništa se, kažu iz Grada, nije moglo odvijati zimi jer vršilnica dosad nije imala prozora, a sada ne samo da će prostor biti izoliran već će biti i grijan. Dosad se u vršilnici organizirala izložba “Minijature” u organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića, koja je poticala suvremeni likovni izraz u malom formatu, a među popularnijim događanjima je i Dan plemstva Umjetničke udruge Plemićka mladež... – Ti će se događaji i dalje tamo odvijati, no program ćemo još popuniti tako da maksimalno iskoristimo prostor – kažu iz Grada Zaprešića. Okrugla “vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz 17. stoljeća i spomenik je nulte kategorije, zbog čega radovi nisu mogli proći bez nadzora konzervatora. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 9,5 milijuna kuna, a velik dio sredstava uložio je Grad iz svojeg proračuna, no novac bi trebao biti refundiran kroz provedbu projekta “Novo ruho Novih dvora”, koji se financira iz EU fondova.

Prijava na natječaj

Projekt je to koji, uz obnovu vršilnice, obuhvaća i radove na dvorcu bana Jelačića, Muzeju Matija Skurjeni, Kući Marof, kukuružarniku, gospodarskoj građevini s podrumskim prostorom i starim svodovima, konjušnici, zgradi bivšeg učeničkog doma (tzv. Richterova zgrada) te starom perivoju. Sva dokumentacija je spremna i poznat je budući izgled, a u Gradu Zaprešiću trenutačno iščekuju natječaj nadležnog ministarstva na koji bi se trebali prijaviti kako bi dobili preostali novac za radove na objektima. Najveći je zalogaj banov dvorac, no kad im se novac dodijeli, počet će s obnovom svih objekata odjednom.

Općina Jakovlje (G)radi se na sve strane Nova rasvjeta, reciklažno dvorište, ceste, veći vrtić...