Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Novi pothvat učeničke zadruge ‘Daroviti i marljivi’

Vukovinski učenici kreativci zasadili još deset voćaka

Školska dunja, koju su posadili učenici OŠ Vukovina koji djeluju u sekciji zadruge, u jesen je rodila, pa su učenici sjeckali dunje i kuhali pekmez, a organizirano je i nekoliko humanitarnih akcija i edukativna radionica glagoljice

Da je ne samo važno, nego korisno i veselo saditi stabla pokazali su učenici OŠ Vukovina koji su s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede odlučili zasaditi još desetak voćaka u njihovu voćnjaku. Novi je to u nizu projekata učeničke zadruge “Daroviti i 
marljivi” koja se redovito dijeli u sekcije od tridesetak učenika koje pojedinačno djeluju da bi ostvarile zacrtani program.

Mapirali okoliš škole

Jednu takvu sekciju čine “Vukovinski kreativci”, a o marljivosti i angažiranosti govorila nam je njihova učiteljica tehničke kulture Ljiljana Lozančić.

- Krenuli smo s našim školskim voćnjakom. Naša školska dunja je u jesen rodila, pa su učenici sjeckali dunje, a zajedno smo kuhali pekmez. Ispalo je desetak tegli pekmeza, neopisivo slatko. Potom smo se na zimu priključili lokalnoj udruzi “Vukovina u srcu” i s njom priredili “Božićni sajam”, a prihod je išao  u humanitarne svrhe, za malu Kiaru. Potom smo imali “Proljetni sajam”, od kojega smo prihod namijenili izbjeglim obiteljima iz Ukrajine, a nedavno smo prvi put sudjelovali na Županijskoj smotri  zadruga Zagrebačke županije te se predstavili proizvodom “Glagoljičke mozgalice” - kaže Ljiljana Lozančić.

Zadruga je vrlo mlada, a stvorena je zahvaljujući predanim učiteljima i marljivim učenicima. Uz voditelje, učenici su pomagali iskopati rupe, prihraniti voćke, zatrpati natrag zemlju i zavezati voćke uz potpornje. Ništa od toga nije im novo jer OŠ Vukovina od 2018. surađuje s Ekološkom udrugom ZMag uz koju sudjeluje  u uređivanju okoliša škole i sadnji voćaka.

- Mapirali smo okoliš škole i tražili zgodna mjesta za sadnju drveća i voćaka. Nakon toga smo  osposobljavali učenike za ekološki aktivizam, za uočavanje ekoloških problema u svojoj zajednici i školi te nalaženje rješenja grupnim radom i suradnjom s 
predstavnicima vlasti - kaže Anton Greganić, ekološki povjerenik OŠ Vukovina.

Više saditi, manje piliti

Zadruga “Daroviti i marljivi” provodi i izvanškolske aktivnosti. Potaknuti prvim pekmezom, ne staju samo na sadnji voćaka u svom dvorištu, već i drugdje.

- Prošle godine posadili smo nekoliko stabala u Područnoj školi Buševec. Htjeli bismo i ostalim područnim školama posaditi stabla baš zbog toga kako bismo potaknuli djecu da njeguju prirodu, da više sade nego pile i režu te da tako održe okoliš - kaže ravnatelj 
škole Damir Bedić.

Djeca su naučila čuvati prirodu, a možemo se samo nadati da će i odrasli slijediti njihov primjer – više saditi i manje piliti.