Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Vulić: Cilj je uređenje Arheološkog parka Sopot

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Prošla godina ostat će upamćena po smanjenom broju posjetitelja, ali su ipak zabilježena ulaganja u redovito održavanje objekata i u nabavku opreme

Vinkovci su grad na čijem se prostoru kontinuirani život odvija 8000 godina, a Gradski muzej Vinkovci je ustanova koja kroz svoj rad dokumentira taj višetisućljetni život. Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić kaže kako radi toliko bogate prošlosti iz godine u godinu svjedoče vrijednim arheološkim nalazima te da nitko zapravo ne zna što se sve i koliko vrijedan nalaz u budućnosti može pronaći.

POZIV GRAĐANIMA Donacije preko Caritasa i Crvenoga križa

Prošla godina ostat će upamćena po smanjenom broju posjetitelja, čemu je uzrok epidemija koronavirusa, ali su ipak zabilježena ulaganja u redovito održavanje objekata i u nabavku opreme.

U međuvremenu se radi na projektima koji donose znatna ulaganja koja će posjetiteljima biti prilično zanimljiva. Jedan od njih je rekonstrukcija mlađe kamenodobnih kuća na Sopotu koji se planiraju realizirati tijekom ove godine. Prema riječima Vulića to je samo uvod u novi investicijsko-projektni ciklus na Sopotu koji Muzej provodi u suradnji s Gradom Vinkovcima.

– Cilj je uređenje Arheološkog parka Sopot koji će posjetiteljima pružiti iskustvo boravka u rekonstrukciji naselja od prije 7000 godina. U idućoj godini planiramo realizirati i projekt uređenja podrumskog prostora u kojem će biti prezentiran dio masivnog rimsko dobnog zida pronađenog tijekom istraživanja 2014., kao i dio nalaza – najavljuje Vulić.

GRADONAČELNICI ČETIRIJU GRADOVA Novac od novogodišnje svečanosti dali Petrinji

Dodaje kako će se osim originalnog zida i predmeta u uređenom prostoru moći vidjeti projekcija u kojoj će biti predstavljen tijek istraživanja, ali i rekonstrukcija zgrade kojoj je zid pripadao. Prema riječima Vulića, riječ je o masivnoj građevini od oko 2500 metara kvadratnih koja je bila dio kompleksa skladišta za žitarice i neke vrste zatvorene tržnice.