Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Prema odredbi gradskog Odbora za poboljšanje uvjeta života započela isplata božićnica

Za 2700 vinkovačkih umirovljenika božićnice od 200 do 400 kuna

Foto: Branimir Bradarić
- Proračun još nema tu snagu da možemo davati svima, ali nadam se da ćemo i dalje taj cenzus dizati i doći do što više umirovljenika - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

Sukladno najavama Grada Vinkovaca i gradskog Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca 
započela je isplata božićnica za vinkovačke umirovljenike. Prema odluci Odbora Grad Vinkovci božićnice isplaćuje umirovljenicima s mirovinama od 1000 do 2500 kuna.

Za iznos mirovinskog primanja do 1000 kuna iznos jednokratne novčane naknade je 400 kuna. Umirovljenici koji imaju primanja između 1000 i 1500 kuna dobit će iznos od 300 kuna dok će 200 kuna biti isplaćeno onima čija su primanja između 1500 i 2500 kuna.

Programi grada

- Htio bih ovom prilikom svim  umirovljenicima zaželjeti blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu te da koriste sve one programe koje imamo uz božićnice i uskrsnice, od odlaska u Bizovac do svih onih drugih programa kroz umirovljeničke udruge koje financiramo. Mi imamo i dosta velik broj umirovljenika koji su iznad ovih 2500 kuna. Nažalost, proračun još nema tu snagu da možemo dati svima, ali nadam  se da ćemo i dalje taj cenzus dizati i doći do što više umirovljenika kroz naše programe - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić napominjući kako i na  ovaj način gradske vlasti pokazuju kako od gradskoga proračuna svi u Gradu moraju imati nekakve koristi.

Dodao je i kako pravo na božićnicu ostvaruje oko 2700 umirovljenika u Vinkovcima te da je Grad za ovu namjenu osigurao nešto više od 600.000 kuna. S obzirom na nedostatak potrebnih sredstava uveden je cenzus, koji iznosi 2500 kuna, kako bi program 
mogao biti realiziran i isplaćene božićnice najugroženijima u društvu.

U gradskoj upravi nadaju se kako će u dogledno vrijeme, kada se stvore potrebni uvjeti, moći osigurati i veće iznose za ovu svrhu, ali i da će božićnice i u ovim iznosima uljepšati blagdane onima kojima je ovaj poklon namijenjen.

Zadovoljni su i umirovljenici koji su podignuli svoje božićnice navodeći kako će ovaj poklon grada svakako im dobro doći.

- Božićnica će pomoći. Grijanje sada treba plaćati, a puno košta. Ja se ne mogu grijati na drva, a plin baš stvarno “vuče” puno. 
Mirovina mala, a puno toga je poskupjelo. No dobro, puno mi ne treba, ali lijekova treba - rekla je jedna od vinkovačkih umirovljenica.

Kako do novca

Dodaju i kako ovako nešto uvijek dobro dođe u ovim vremenima kakva jesu te da će božićnica, kakva god ona bila, dobro dođe. Umirovljenici božićnice mogu preuzeti od 8 do 15 sati, a one se isplaćuju po mjesnim odborima. Božićnicu može podići i druga osoba uz predočenje svoje osobne iskaznice kao i osobne iskaznice umirovljenika/ce koji je ostvario pravo na božićnicu. Oni koji nisu u mogućnosti doći ili nekoga poslati, mogu se javiti putem telefona na broj 032/638-462 od 8 do 12 sati ili  u  svojim mjesnim odborima, kako bi dobili božićnice na kućnom pragu.