Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Grad Kutina potpisao ugovore sa svojim stipendistima

Za 35 kutinskih studenata 750 kuna mjesečno

Foto: Kutina
Pravo na stipendiju ostvarili su studenti medicine, logopedije, dentalne medicine, muzeologije, ekonomije, prava, elektrotehnike, građevine, arhitekture, farmacije...

U vijećnici Grada Kutine potpisani su ugovori o stipendiranju sa studentima za akademsku godinu 2021./2022. Potpisivanju ugovora o stipendiranju prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Kutine Ivana Grdić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić, njegova zamjenica Kornelija Marošević te simbolično, u ime studenata, Ema Smetko i Mario Stojaković, dok će ostali studenti svoje ugovore potpisati pojedinačno.

Potpora Grada

Ove godine na natječaj za stipendije pristiglo je 78 prijava, dok je odobreno ukupno 35 stipendija, 8 po socijalnom kriteriju te 27 
po kriteriju nadarenosti. Od 78 prijava 13 ih nije udovoljavalo uvjetima te je u tijeku natječaja 10 prijavitelja odustalo od stipendija 
jer su ostvarili pravo na stipendiju iz drugih izvora.

– Obrazovanje predstavlja budućnost i jedini pravi put za naše najmlađe generacije, a kako bismo pomogli, Grad Kutina i ove godine dodjeljuje stipendije za novu akademsku godinu studentima s područja Grada Kutine. Ovim putem čestitam svim  našim studentima koji su dobili stipendije te im želim puno uspjeha tijekom studiranja. Ovaj iznos nije velik, ali svakako je pomoć studentima i njihovim roditeljima. Grad Kutina i dalje će biti potpora studentima jer je ovo ulaganje u budućnost našeg grada i u naše studente koje ovim putem pozivam da se nakon školovanja vrate u naš grad i da, koristeći stečena znanja, grade bolju iljepšu Kutinu – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

Studente koji su nazočili potpisivanju ugovora upitali smo što studiraju i gdje bi se htjeli zaposliti po završetku svojeg obrazovanja.

– Volim to što radim, pronašla sam se u ovome što radim i nadam se da, kad steknem sva potrebna znanja, da ću ih uspjeti prenijeti u rad u svom gradu. Stipendiju  sam dobila i prošle godine i ona mi olakšava financiranje troškova koje nosi studentski život – rekla je Ema Smetko, studentica druge godine logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

– Već tri godine primam stipendiju te mi svaki oblik potpore zaista znači. Nakon dovršetka studija želio bih se vratiti u Kutinu, tu sam odrastao, tu je sve moje, i društvo i obitelj – dodao  je Mario Stojaković, student pete godine strojarstva na FSB-u u Zagrebu.

Među studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju nalaze se studenti medicine, logopedije, dentalne medicine, muzeologije, ekonomije, prava, elektrotehnike, građevine, arhitekture, farmacije...

Povećavanje broja korisnika

Stipendija iznosi 750 kn mjesečno, a za stipendije se izdvaja 300.000 kuna godišnje iz proračuna Grada Kutine.

– Stipendije se potpisuju za jednu akademsku godinu i one su nepovratne. Svake godine Grad Kutina nastoji povećati broj korisnika stipendije te se nadamo da će svi studenti s područja Grada  moći ostvariti to pravo u konačnici – rekao je Željko Tomičić.