Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar brine o svojim učenicima

Za bolje škole utrošeno gotovo pola milijuna kuna

Foto: Bjelovar
– Zasad nema povećanja cijena hrane ni ostalog na teret roditelja. Što se tiče vrtića, mi smo i spuštali cijene vrtića, među najjeftinijima smo u državi – kaže gradonačelnik Dario Hrebak

Osvježene i uređene bjelovarske osnovne škole spremno su dočekale svoje đake na prvom danu nastave, a Grad Bjelovar i ove je godine uložio u svoje škole kako bi djeci bilo što ugodnije i kako bi ona imala primjerene uvjete za učenje, kao i učitelji za rad. Posljednja ulaganja bila su u područnoj školi 2. osnovne u Ždralovima, u 3. osnovnoj školi te u područnoj školi 1. osnovne u Novim Plavnicama. Ukupno je iz gradske blagajne za bolje škole utrošeno gotovo pola milijuna kuna.

Snizili cijene vrtića

Obnova unutrašnjosti škole u Ždralovima uslijedila je nakon što je ona prije dvije godine u cijelosti energetski obnovljena projektom vrijednim 2,080.225,76 kuna, za koji je Grad Bjelovar dobio bespovratno sufinanciranje iz Fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,232.894,14 kuna te iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 456.266,62 kuna pa je tako iz gradskog proračuna u tu energetsku obnovu uloženo tek 19 posto od ukupnoga iznosa, odnosno 391.065 kuna.

Za učenike do 4. razreda koji pohađaju školu u Ždralovima, ali i njihove učitelje, obnova je bila od velike važnosti  s obzirom na to da sada uče i rade u puno toplijem prostoru. Obnova je doprinijela i smanjenju režijskih troškova. Valja napomenuti da su gotovo sve škole i vrtići u gradu energetski obnovljeni, a krediti podignuti za tu namjenu vraćeni.

Sada je u školi u Ždralovima završena obnova dviju učionica i tu je školu u petak s ravnateljicom Ines Kapša obišao i gradonačelnik Dario Hrebak:

– Sve je spremno za naših 145 učenika raspoređenih u devet razreda. Ove godine imamo dva razreda prvašića, s po petnaest
učenika – kazala je ravnateljica Kapša.

– Nastavljamo uređivati i podizati standard u infrastrukturi. Uskladili smo sve uštede o kojima smo govorili s ravnateljima  i za sada nema povećanja cijena hrane ni drugih troškova na teret roditelja. Što se tiče vrtića, mi ne samo da nismo dizali nego smo i spuštali cijene vrtića, to je sad na nekih 400 kuna i tako ostaje i dalje. Među najjeftinijima smo u državi. Borit ćemo se da niti jedna kuna ne padne na teret građana. Mislim da smo po tome jedinstveni u Hrvatskoj jer svi dižu cijene. Kao što sam i najavio, do 1. siječnja sigurno ćemo držati ove cijene. Što će biti dalje, ne znam – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Novi vrtići

Kako bi pomogao roditeljima, Grad će i ove godine sufinancirati nabavu radnih bilježnica i radnih materijala za đake osnovnih škola s 200 kuna po učeniku od prvog do četvrtog i s 400 kuna po učeniku od petog do osmog razreda. Očekuje se da će isplata tih jednokratnih pomoći biti koncem listopada, odnosno početkom studenog te da će za ovu mjeru biti utrošeno oko 700 tisuća kuna.

Što se tiče ulaganja u odgoj i obrazovanje, u Bjelovaru se planira i gradnja dva dječja vrtića, u Ulici Viktora Bubnja te u Ždralovima:

– Čekamo i natječaj Ministarstva obrazovanja za gradnju šeste osnovne škole, projekt je spreman. A uz tu školu vrlo je vjerojatno
da će se u Bjelovaru moći održavati jednosmjenska nastava – kaže Hrebak.

Gradonačelnik je  posjetio i i 3. osnovnu školu Bjelovar u Ulici Tome Bakača 11 d, gdje su u tijeku radovi na prostorijama u kojima će se uskoro odvijati produženi boravak koji do sada u toj školi nije bio organiziran.