Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Lista projekata za zaštitu okolišta koje će financirati Velika Gorica

Za čišćenje divljih odlagališta i edukaciju građana 100.000 kuna

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
U reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava nedavno je stiglo 2800 smeđih kant

Grad Velika Gorica donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za programe i projekte udruga u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini. Ukupno je dodijeljeno 100.000 kuna za sedam projekata koji će se provoditi na području grada tijekom ove godine. U 2021. je naglasak na čišćenju divljih odlagališta i sprečavanja stvaranja istih, a na popisu su i projekti koji se odnose na edukaciju građana o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Projekt Poljana nominiran za najprestižniju europsku nagradu O projektu šibenske Poljane pisali portali od Australije i Kine pa sve do Kenije

Dobili od 8 do 18.000 kn

“Kurilovečka šetnica”, primjerice, projekt je Plemenite općine turopoljske kojim je predviđeno pošumljavanje bivšeg korita potoka Lomnice u području Kurilovca duž Lomničke ulice s ciljem očuvanja i revitalizacije prirodnih vrijednosti. “Krajobraz Gradića” projekt je pak koji se odnosi na sprečavanje ponovnog nastajanja divljeg odlagališta, a provodit će ga DVD Gradići.

Odobren je i projekt ŠRU Odre „Očistimo smeće s naših jezera” kroz koji će se raditi na detekciji i čišćenju divljih odlagališta kojih je sve više. ZMAG će usto provesti petu konvenciju prirodnog graditeljstva kojoj je svrha edukacija građana o istome, a edukaciju djece i mladih o zaštiti okoliša i prirode provoditi i Kulturno umjetničko društvo “Novo Čiče” u svom Etno naselju. Udruga Vukovina u srcu radit će na projektu „Lipored”, a odnosi se također na edukaciju građana. Ekoregija Velika Gorica prijavila je projekt “SUŠA – solarna klupa u školskom ambijentu”.

Dodijeljeni su iznosi između 8000 i 18.000 kuna po projektu, a sredstva su raspodijeljena na temelju rezultata javnog natječaja za financiranje programa, odnosno projekta, udruga u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini čiji je nositelj Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša. Grad uvelike ulaže u razvoj i edukaciju o važnosti zaštite prirode pa je tako i, primjerice, u reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava nedavno stiglo 2800 smeđih kanti za razvrstavanje otpada koje su podijeljene u velikogoričkoj urbanoj sredini, dok će u ruralnim dijelovima stići na adrese onih kućanstava koja nisu preuzela kompostere.

POSJET EUROPARLAMENTARCA KARLA RESSLERA Za kampus će se lobirati i u Europskom parlamentu

Ulaže se u zaštitu okoliša

Kante za biootpad bile su, podsjetimo, stigle u sklopu projekta koji je u iznosu od 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, a ostatak je osigurao Grad.

– Ovime povećavamo svijest o recikliranju i smanjujemo naš otpad – rekao je tijekom primopredaje kanti v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar. Direktor VG Čistoće Ivan Rak podsjetio je kako je Grad još 2018. godine aplicirao za taj projekt, ali da se sve oduljilo.

– Javna nabava ponavljala se više puta, a napokon smo ih dobili – rekao je Rak dodajući kako će ljudi koji u zgradama nemaju mogućnost kompostiranja, ali i onim kućanstvima koja nisu uzela komposter, koji se dijelio godinu dana, dobiti posude u koje mogu razvrstavati biootpad.