Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Projekt Poljana nominiran za najprestižniju europsku nagradu

O projektu šibenske Poljane pisali portali od Australije i Kine pa sve do Kenije

Foto: Grad Šibenik
Danijel Mileta: Na Poljani u svako doba dana možemo vidjeti ljude svih generacija, vrvi životom

Projekt šibenske Poljane nastavlja privlačiti pažnju domaće, ali i svjetske stručne javnosti. Nakon nominacije za najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu Mies Van den Rohe Award 2022., uslijedila su najviša nacionalna strukovna priznanja.

ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE Uređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Čiponjac

Nominacija za ‘Viktor Kovačić’

Poljana je nominirana za nagradu “Viktor Kovačić” koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini te je nominirana za godišnju nagradu “Vladimir Nazor” iz područja arhitektura i urbanizma koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija. Nominaciju Udruge hrvatskih arhitekata za nagradu “Viktor Kovačić” ostvario je i projekt Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut.

Poljana je osvojila i nagradu Big SEE Architecture Award, te je nominirana za Grand prix u kategoriji “Landscape and Urban design”. Nagradu dodjeljuje Zavod Big, centar kreativnih ekonomija jugoistočne Europe sa sjedištem u Ljubljani koji potiče razvoj kreativne ekonomije, povezuje razvojne potencijale društva i ima za cilj suočiti se s izazovima suvremenog svijeta, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

Međunarodne nominacije privukle su pažnju i svjetske stručne javnosti. Članak o projektu objavljen je na američkom portalu Archdaily.com, najposjećenijem svjetskom portalu o arhitekturi s više od 14 milijuna čitatelja mjesečno. Objavu su prenijeli portali posvećeni arhitekturi diljem svijeta, od Australije i Kine pa sve do Kenije.

Za poduzetnike početnike i one koji već posluju, ali žele širiti svoju djelatnost U novaljskoj industrijskoj zoni na 770 kvadrata otvoren prvi otočki Poduzetnički inkubator Ragan

Povratak Šibenčanima

Autorski tim iz studija Atelier Minerva na čelu s Paolom Šimetin i Ivanom Tutek ističe da je za njih glavna nagrada to što je Poljana saživjela sa Šibenčanima.

– Kao arhitekti, mi obožavamo Vitića i on nam je bio glavna inspiracija za sve uzdignute i kose dijelove, kao i za nadstrešnice koje je radio studio Numen. Zavoljeli smo i Šibenik i Šibenčane i najveća nam je želja od svega da ljudi tu žive, vesele se i održavaju predstave na tribinama ispred kazališta i biblioteke. O nagradama nismo razmišljali dok smo radili projekt, jer smatramo da je vrijeme najbolji pokazatelj uspješnosti, ali naravno da su i one uvijek dobrodošle. Za uspješnu realizaciju ovakvog projekta nužna je apsolutna podrška gradske uprave koju smo imali cijelo vrijeme i zato hvala Šibeniku – rekao je autorski tim.

Zadovoljstvo zbog priznanja izrazio je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta: “Izuzetno mi je drago što smo uspjeli u namjeri da Poljanu vratimo Šibenčanima. Na njoj u svako doba dana možemo vidjeti ljude svih generacija, jednostavno vrvi životom. Naravno da nas raduju i priznanja struke, počevši od godišnje izložbe Udruge hrvatskih arhitekata održane u podzemnoj garaži, preko nacionalnih, pa sad i međunarodnih nominacija. Ovo je neprocjenjiva potvrda i promocija Šibenika o kojem su se raspisali portali diljem svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, od arhitektica, preko izvođača radova, do stručnih službi gradske uprave te građana koji su strpljivo, ali i sa zanimanjem, čekali završetak radova.”