Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Počinju radovi na priključcima za kanalizaciju u Brestači i Novoj Subockoj

Za građane je sve besplatno, radove financiraju Hrvatske vode i Grad

Foto: GRAD NOVSKA
Predviđeno vrijeme za izgradnju svih priključaka je maksimalno dvije godine

Sredinom studenoga počet će radovi na izvođenju oko 550 kućnih priključaka na sustav odvodnje otpadnih voda u naseljima Brestača i Nova Subocka. Predviđeno vrijeme za izgradnju svih priključaka je maksimalno dvije godine, a  najvažnije je za stanovnike da oni neće ništa plaćati.

Uporabna dozvola

Naime, priprema za kućni priključak potpuno je besplatna za svakog građanina, a radove sufinanciraju Hrvatske vode s 80 posto i Grad  Novska s 20 posto udjela. Rečeno je to na svečanom potpisivanju ugovora o javnoj nabavi radova, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, između naručitelja radova – Vodovoda Novska d.o.o. i odabranog ponuditelja – tvrtke Petrol Prom d.o.o. iz Petrinje. Ukupna vrijednost radova iznosi 2,838.201,63 kuna bez PDV-a.

Naime, nakon završenih svih radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Brestača – Nova Subocka tvrtka Vodovod 
Novska d.o.o. ishodila je uporabnu dozvolu za III. etapu – uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 2000 ES. Uređaj je u cijelosti financiran iz sredstava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ukupnom iznosu od 5,148.000 kuna  te su sada stečeni uvjeti za priključivanje kućanstava ova dva velika prigradska naselja Novske.

– Prošli smo mjesec ishodili uporabnu dozvolu za pročistač i stekle su se mogućnosti da se počnu građani priključivati na sustav 
odvodnje. To je ono za što smo uopće ovaj sustav i radili. Mogu vam reći da je u sustav koji je dugačak više od 23 kilometra kroz 
sve ove godine uloženo više od 15 milijuna kuna plus pet milijuna kuna za uređaj za pročišćavanje. Danas potpisujemo ugovor za 
izvođenje radova, a građani će dobiti potpuno besplatno priključak na kanalizaciju – rekao je direktor Vodovoda Novska d.o.o. 
Mario Filipović.

Dužina je 22.835 metara

Projekt sustava odvodnje otpadnih voda obuhvaća naselja Brestača i Nova Subocka, a trasa sustava najvećim dijelom je položena uz sjevernu i južnu stranu županijske ceste a jednim djelom sustav odvodnje je trasiran po privatnim posjedima iz objekata. Ukupna dužina ovog sustava iznosi 22.835 metara i sastoji se od gravitacijskog i tlačnog sustava, dvije crpne postaje, sabirne jame i uređaja za pročišćavanje.

– Ne bi ovo trajalo deset godina da nije nama još uvijek iz nejasnih okolnosti ovaj projekt zaustavljen 2013. Mi smo ga 2017. 
nastavili i vidite da smo morali potrošiti cijeli jedan mandat da nadoknadimo izgubljeno vrijeme da izgradimo uređaj za pročišćavanje, da dovršimo postupak  izgradnje kanalizacije i da danas možemo potpisati ugovor za  izvođenje priključaka. Čestitam našoj tvrtki Vodovod što je zaista ozbiljno pristupila projektu. Zahvaljujem Hrvatskim vodama koji nam financiraju sve ove radove kako na dovršenju mreže tako i na novim priključcima kako bi priključci za krajnje korisnike, naše sugrađane, bili besplatni – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.