Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Dobre vijesti za samoborske umirovljenike, osobe s invaliditetom, nezaposlene branitelje i druge nezaposlenim Samoborčanima

Za isplatu uskrsnica Samobor osigurao 650.000 kuna

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Uskrsnice će biti u iznosu od 200, 300 ili 500 kn, ovisno o primanjima i socijalnom statusu

Nakon što je gotovo 1300 umirovljenika preuzelo svoje božićnice, Grad Samobor obradovat će ih i uskrsnicama u povodu nadolazećeg najvećeg kršćanskog blagdana. Za isplatu uskrsnica osigurano je, naime, 650.000 kuna u gradskom proračunu.  Grad Samobor osigurava isplatu uskrsnica i za osobe s invaliditetom i za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata te nezaposlene Samoborčane.

Isplata od 21. ožujka

To je još jedna u nizu socijalnih mjera kojima se nastoji osigurati bolji životni standard za sve Samoborčane i potvrditi teza kako je Samobor, kažu iz Grada, mjesto po mjeri čovjeka. Iznos uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom  statusu, a radi se o 200, 300 ili 
500 kuna. Pravo na isplatu uskrsnica imaju umirovljenici, osobe s invaliditetom i nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog 
rata s prebivalištem na području grada Samobora, koji usto imaju mirovinska i druga primanja do 2000 kuna.

Iz Grada Samobora obavještavaju umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata s 
prebivalištem na području grada Samobora, koji imaju mirovinska i druga primanja do 2000 kuna, kako pravo na isplatu uskrsnice ostvaruju svi oni koji su već ranije predali dokumentaciju za isplatu božićnice, a i dalje udovoljavaju propisanim kriterijima.

Oni koji nisu predali dokumentaciju za isplatu božićnica trebaju predati ispunjeni obrazac za prijavu u evidenciju do 14. ožujka. Obrazac se predaje na porti gradske uprave, a osim na porti, može se preuzeti i na službenoj web-stranici Grada.

– Uz popunjeni obrazac obavezno je priložiti sljedeće: presliku važeće osobne iskaznice, odrezak mirovine za mjesec siječanj ili veljaču 2022. godine (odnosi se na umirovljenike), presliku rješenja kojim se dokazuje kako je osobi utvrđeno postojanje ukupno priznatog invaliditeta od 80 posto na više, preslika rješenja/potvrde kojim se potvrđuje kako osoba ima status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata s minimalno 100 dana sudjelovanja u borbenom sektoru – istaknuli su iz Grada Samobora.

Uskrsnice će se isplaćivati u poslovnici Fine u Samoboru,  u razdoblju od 21. ožujka do 16. travnja. Ispunjen i potpisan obrazac, uz svu obaveznu prateću dokumentaciju, također je moguće skenirati i poslati na mail adresu uskrsnica@samobor.hr.

Iz Grada Samobora mole umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene branitelje da se pridržavaju navedenih rokova jer njihovim istekom prestaje mogućnost prijave i samim time pravo na isplatu uskrsnice.

Nezaposleni građani Samobora prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ne moraju Gradu podnositi dokumentaciju jer će Grad od Zavoda dobiti popis osoba koje ostvaruju pravo na uskrsnicu. Sve dodatne informacije dostupne su u Upravnom  odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona 01/3378-132.

Financiranje mikročipiranja

Osim socijalne mjere uskrsnica, Grad je u proračunu osigurao i 50.000 za (su)financiranje kastracije, sterilizacije i mikročipiranje pasa i mačaka. Sve nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom,  umirovljenici i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata mogu tako besplatno označiti pse mikročipom ili obaviti kastraciju, odnosno sterilizaciju svojih pasa i mačaka. Jedan vlasnik može zatražiti financiranje zahvata za jednu životinju godišnje.

Zahvati koji se sufinanciraju mogu se obaviti na tri lokacije u gradu Samoboru, u specijalističkoj veterinarskoj praksi Dogtor, veterinarskoj ambulanti Maza ili u veterinarskoj stanici Samobor.  Zahtjevi se zaprimaju sve do 31. prosinca, odnosno dok se ne potroši predviđeni iznos. Koju je potrebnu dokumentaciju dostaviti te tko točno ima pravo na 100 posto,  a tko na 50 posto sufinanciranja ovih zahvata, može se pogledati na web-stranici Grada.