Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
JOŠ JEDNA NAGRADA

Za javnu rasvjetu Svetoj Nedelji nagrada National Geographica

Foto: Grad Sveta Nedelja
Sv. Nedelja je i najbolji grad po kvaliteti života

Svetoj Nedelji stigla je još jedna nagrada, ovog puta u kategoriji održivih gradova i lokalnih zajednica! Zajednički rad Hrvatskog Telekoma i Grada Svete Nedelje prepoznali su časopis National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria Media Zagreb u sklopu projekta Održiva Hrvatska, a za istraživačko-razvojni pilot-projekt pametne javne rasvjete. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec istaknuo je da je cilj projekta optimizacija potrošnje energije, smanjenje svjetlosnog zagađenja, mjerenje onečišćenja okoliša uz podizanje razine sigurnosti građana i kvalitete njihova života.

– Nagrade su motivacija za daljnji rast i razvoj našega grada, još veće korake, ali i svakako pokazatelj u kojem smjeru treba ići – naveo je Zurovec. Nagradu je preuzeo s direktorom Odjela za poslovni razvoj Hrvatskog Telekoma Ivanom Kuharom, kojem je zahvalio na kvalitetnoj suradnji, kao i svim djelatnicima koji su radili na navedenom projektu. Provedbom ovog projekta stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, odnosno postat će “pametni” te će njima biti moguće upravljati bežičnim putem na daljinu. Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, koji uključuju temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, a dio stupova imat će funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

Za potrebe realizacije ovog projekta HT Grupa osigurat će hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja ustupit će na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula na tijela javne rasvjete. Predviđeno trajanje pilot-projekta je šest mjeseci, tijekom kojih će stručni tim Grada Svete Nedelje i HT-a zajednički analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge kako građanima tako i Gradu. Sveta Nedelja ove je godine i najbolji grad srednje veličine u kategoriji u kojoj se ocjenjuje kvaliteta života.