Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Znaju kako čuvati prirodu i okoliš

Za nagradu su dobili pametnu ploču, a njihova škola dobit će i novo ruho

Grad Jastrebarsko
Foto: Grad Jastrebarsko
Ukupno je u 26 škola (matičnih i područnih), uključenih u ovu akciju, prikupilo 49.530 kilograma staroga papira, čime je od sječe spašeno 990 stabala

Petu godinu zaredom Županija je nagradila škole čiji su učenici prikupili najviše staroga papira, u akciji koja se provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia. U školskoj 2016./2017. najviše staroga papira po učeniku - 118,57 kilograma, prikupila je Područna škola Pojatno, a u PŠ Desinec (grad Jastrebarsko) prikupljeno je 26,15 kilograma po učeniku.

U OŠ Milke Trnine u Križu prikupljeno je 17,23 kilograma, u OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu 11,91 kilogram, a u OŠ Rugvica 8,68 kilograma po učeniku. Predstavnicima ovih pet škola, na svečanosti u PŠ Desinec, župan Stjepan Kožić uručio je zaključak o dodjeli informatičke opreme - interaktivne pametne ploče, projektora, pripadajuće opreme i softvera.

Ukupno je u 26 škola (matičnih i područnih), uključenih u ovu akciju, prikupilo 49.530 kilograma staroga papira, čime je od sječe spašeno 990 stabala. 

"Dok su mala, djeca upijaju najviše znanja. Stoga ovom akcijom želimo da shvate da prirodu i okoliš treba čuvati", rekao je župan, koji je boravak u PŠ Desinec iskoristio i kako bi najavio skoru obnovu zgrade ove škole, sagrađene prije 130 godina.

Foto: Grad Jastrebarsko

"Zgrada škole vapi za rekonstrukcijom, stoga će ona dobiti novo krovište, toplinsku fasadu i novu fasadnu stolariju, nove instalacije i kotlovnicu na biomasu. Natječaj za odabir izvođača radova je u tijeku, rekonstrukcija će početi u veljači iduće godine, a onda će sredinom 2018. ova zgrada sasvim drugačije izgledati", rekao je župan. 

Rekonstrukcija će koštati 2,5 milijuna kuna, od čega je 512.134 kune bespovratno osigurano iz EU Fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija'. Ostatak novca osigurat će Županija, od čega se 50 posto prihvatljivih troškova planira namaknuti kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, koji je rekao da djeca možda nisu ni svjesna kakvo su dobro djelo, sakupljanjem staroga papira, učinila za okoliš, priopćili si iz Grada Jastrebarskog.