Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovačko gospodarstvo u velikom zamahu

Za proširenje zone Zalužje Vlada darovala 111 hektara zemljišta

Foto: Vinkovci
Smart zona Zalužje će u sljedećem razdoblju biti jedan od strateških vinkovačkih projekata za čiju će se infrastrukturu osigurati bespovratna sredstva EU

Prije nekoliko dana Vlada RH donijela je odluku po kojoj se Gradu Vinkovcima, za potrebe proširenja Industrijske zone Zalužje, daruje 111 hektara zemljišta. Ta odluka dolazi u vrijeme kada je vinkovačko gospodarstvo ostvarilo odlične rezultate tijekom 2021. 
godine s kojima je nastavljen trend kontinuiranog rasta. Sada je na Gradu i njegovim upravnim odjelima da stvore preduvjete, 
odnosno da gospodarstvenicima osiguraju sve potrebno za dalji rast i napredak, kako bi i proširena zona Zalužje bila što prije 
popunjena.

Slijede ulaganja

Govoreći o planovima, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče pojašnjava kako se postojeće zone, Zalužje i Jošine, prostiru na 46 hektara kao i da su one u potpunosti popunjene što također govori o rastu vinkovačkog gospodarstva. Prema njegovim riječima, s proširenjem  zone za dodatnih 111 hektara grad dobiva kompaktnu poduzetničku cjelinu za novi iskorak vinkovačkog gospodarstva.

– S takvim preduvjetima imamo mogućnost još snažnijeg razvoja prerađivačke industrije i logističkog poslovanja, što bi definitivno nabolje trebalo poboljšati strukturu gospodarstva u Vinkovcima. Proširenjem zone stvorene su mogućnosti investiranja u djelatnosti koje stvaraju nove vrijednosti, stoga nam je idući korak još snažnije podržati srednjoškolsko i visoko obrazovanje iz tehnološkog sektora kroz stipendije učenika i studenata, a sve kako bi potencijalnim investitorima, uz materijalne resurse, osigurali i kvalitetne ljudske potencijale, neophodne za uspješno poslovanje svakog poslovnog subjekta – rekao je Niče.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu Katarina Vučić najavljuje kako će Grad infrastrukturno opremiti ovu zonu energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom.

– Smart zona Zalužje će u sljedećem razdoblju biti jedan od strateških vinkovačkih projekata za čiju ćemo infrastrukturu osigurati bespovratna sredstva Europske unije. Time ćemo stvoriti preduvjete za sve one poslovne subjekte koji žele svoje poslovanje započeti ili proširiti u proširenom dijelu zone. U svrhu unapređenja poslovnog proširenja ovaj dio zone planiramo izgraditi kao održivu, pametnu i digitalnu zonu u kojoj će pametna rješenja nadzirati i upravljati poduzetničkom infrastrukturom, uz ostvarenje znatnih energetskih ušteda – rekla je Vučić.

Uključena i VIA

U cijelom tom procesu važnu  ulogu imat će i vinkovačka razvojna agencija VIA čija direktorica Danijela Slipčević napominje kako su od trenutka dobivanja odluke Vlade RH u kontinuiranoj u komunikaciji s ministarstvima, institucijama i pravnim subjektima.

– Cilj nam je u što kraćem vremenu osigurati osnovnu  infrastrukturu neophodnu za stvaranje preduvjeta za privlačenje investitora. Uloga VIA-e je potpora u stvaranju što kvalitetnijeg i povoljnijeg poduzetničkog okruženja te smo od svog osnutka spona Grada s brojnim gospodarstvenicima kako s područja grada i županije tako i iz drugih gradova i zemalja – rekla je Danijela Slipčević.