Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Grada Kutine realizirao u 2021. godini vrijedne projekte

Za radove na komunalnoj infrastrukturi potrošeno 20,5 milijuna kuna

Foto: Kutina
- Započeli smo i s radovima nadogradnje komunalne deponije te počeli izradu akcijskog plana smanjenja zagađenja PM10 lebdećih čestica čime će se osigurati uvjeti za smanjenje emisije neželjenih čestica i poboljšanje kvalitete zraka - kaže Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav

Mnogi projekti protekle su godine izašli te su odrađeni iz Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Grada 
Kutine. Uz razvojne projekte bitan sastavni dio njihova rada je održavanje prometne i komunalne infrastrukture. Tako je putem 
programa održavanja i gradnje komunalne infrastrukture u 2021. godini utrošeno gotovo 20,5 milijuna kuna.

– Ono što nastojimo ostvariti je ravnomjeran razvoj cijelog područja Kutine pa smo tako, primjerice, u dijelu održavanje objekata, 
uređaja i ostale komunalne infrastrukture, utrošili u 2021. godini ukupno 11,533.000 kuna od čega je u Gradu Kutini uloženo 6,081.000 kuna  te 5,452.000 kuna u mjesnim odborima izvan gradskog područja – govori pročelnik, dipl. ing. građ. Eduard Gelešić.

Rasvjeta, parkiralište...

Gotovo pet milijuna kuna utrošeno je na nerazvrstane ceste, gdje je ove godine asfaltirano 550 m Runjaninove ulice te ukupno 8350 metara u mjesnim odborima Kutinici, Gojlu, Janja Lipi, K. Kutinici, Zbjegovač i Ilovi, Šartovcu, Gojlu, Brinjanima, Husainu, Kletištu i drugdje.

Na održavanje javnih zelenih površina otpada 1,275 milijuna, javnu rasvjetu 2,35 milijuna, čistoću javnih površina 600.000 kuna, održavanje groblja 800.000 kuna i tako dalje. 

Provodeći aktivnosti u realizaciji proračunskih projekata u  dijelu izgradnje objekata, uređaja i ostale komunalne infrastrukture komunalni odjel je u 2021. godini realizirao ukupno 8,863.268 kuna od kojih su najvažniji projekti izgradnje mrtvačnice u Ilovi s pristupnom cestom i parkiralištem, nastavak radova na gradnji pješačke staze uz Kutinicu, početak radova na mostu preko Kutinice i parkiralištu u Dalmatinskoj ulici.

Sanirano je klizište u Voćarskoj ulici, rekonstruiran dio Zvonimirove ulice (1,7 milijuna kuna) i cijela Ulica Ravnice, za što je izdvojeno 3,1 milijun kuna. Napravljeno je i parkiralište kod suda te postavljena javna rasvjeta u Podravskoj ulici.

Kao priprema za gradnju u sljedećem razdoblju završeno  je projektiranje pješačko-biciklističke staze H. branitelja – K. Slatina, sanacije klizišta u Ulici Sv. Martina, kompostane itd. Uz  ove veće projekte konstantno se radilo i u 2021. na nabavi i ugradnji komunalne opreme od klupa i koševa za smeće do autobusnih nadstrešnica te sadnje novih stabala.

Poboljšanje kvalitete zraka

- Započeli smo i s radovima nadogradnje komunalne deponije te smo počeli izradu akcijskog plana smanjenja 
zagađenja PM10 lebdećih čestica čime će se osigurati uvjeti i mjere za smanjenje emisije neželjenih čestica, poboljšanje kvalitete zraka i ostalih sastavnica okoliša u Gradu Kutini – dodao je pročelnik Gelešić.