Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dogradnja će biti najkompleksnija

Za tri dječja vrtića i četiri škole čak 14,6 milijuna eura

Prema akcijskom planu izgradit će se dva nova vrtića, temeljito obnoviti zgrada središnjeg Dječjeg vrtića Tratinčica, dogradit će se i opremiti tri zgrade osnovnih škola te će se obaviti energetska obnova jedne škole
Foto: Komunalac
Grad već ove godine zbog toga znatno diže iznos financiranja dječjih vrtića: planirana svota od 3,89 milijuna povećava se na 9,16 milijuna eura

Grad Koprivnica planira uložiti čak 14,6 milijuna eura (oko 110 milijuna kuna) u nove dječje vrtiće i škole na području grada i prigradskih naselja u razdoblju od 2023. do 2025. godine.

Djeluje pet dječjih vrtića
Prema akcijskom planu, u iduće tri godine, računajući i ovu, izgradit će se dva nova vrtića, temeljito obnoviti zgrada središnjeg Dječjeg vrtića Tratinčica, dogradit će se i opremiti tri zgrade osnovnih škola te će se obaviti energetska obnova jedne škole.

Najbliže realizaciji je novi dječji vrtić u Herešinu: radovi bi mogli početi već ove godine, a stajat će oko 1,11 milijuna eura. Novi veliki dječji vrtić na Bajeru stajat će pak 4,85 milijuna eura i bit će izgrađen do konca 2025. godine. Za obnovu zgrade centralnog objekta Dječjeg vrtića Tratinčice izdvojit će se, prema planu, 1,1 milijun eura. Većina novca za te projekte osigurava se iz EU fondova.

Najkompleksniji zahvat u školstvu je dogradnja OŠ braće Radić, najveće u gradu, koja će stajati 5,3 milijuna eura (5 milijuna daju država i EU) i time će se, de facto, dobiti nova školska zgrada uz postojeću. To je preduvjet da ta osnovna škola prijeđe na jednosmjensku nastavu.

Planira se i dogradnja i opremanje područne škole u prigradskom naselju Reka za što će se izdvojiti 532.000 eura. Za dogradnju i rekonstrukciju (temeljitu obnovu) područne škole u Starigradu pak uložit će se 930.000 eura. U idućem trogodišnjem planu, od 2023. do 2025. godine, gradske vlasti u Koprivnici namjeravaju financirati energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Đuro Ester, za što će se izdvojiti 830.000 eura. Taj bi zahvat većim dijelom trebao biti financiran novcem Europske unije.

Grad će ove godine zbog toga značajno dići iznos financiranja dječjih vrtića. Prema prijedlogu izmjena programa javnih potreba u predškolskom odgoju koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću, planirani iznos od 3,89 milijuna eura povećava se na čak 9,16 milijuna eura. Riječ je o povećanju od gotovo dva i pol puta.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako na području Koprivnice danas djeluje ukupno pet dječjih vrtića: Tratinčica, Dječji vrtić Podravskog sunca, Igra, Smiješak i Dječji vrtić Sveti Josip. U tim ustanovama je 1074 djece jasličke, vrtićke i predškolske dobi.

Tehnička izmjena
U sklopu programa javnih potreba u predškolskom odgoju, koji se diže na 9,16 milijuna eura, osiguran je novac za projektiranje i građenje novih dječjih vrtića na gradskom području Bajer te u prigradskom naselju Herešin.

"Mijenja se iznos osiguranih sredstava za navedeni program te dio koji se odnosi na dječji vrtić na gradskom području Bajer i naselju Herešin. Naime, sredstava potrebna za građenje tih dječjih vrtića osigurana su u proračunu Upravnog odjela za izgradnju grada", tumače u gradskoj upravi.

Dakle, riječ je o tehničkoj izmjeni. Sve predložene izmjene u programu javnih potreba u predškolskom odgoju nakon postupka javnog savjetovanja naći će se na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice koje će donijeti konačnu odluku.