Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 4267 pregleda
Mjere za privlačenje investitora

Za više od sto novih radnika zemljište gotovo besplatno

Pogon tvrtke u Koprivnici
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Grad Koprivnica investitorima nudi zemljišta u dvjema poslovnim zonama u Dravskoj i Radničkoj koje su potpuno opremljene

Grad Koprivnica investitorima nudi zemljišta u dvjema poslovnim zonama, Dravskoj i Radničkoj, potpuno opremljenima komunalnom infrastrukturom.

– Koprivnica je snažan gospodarski grad, a tendencija je da budemo još jači. Naše je gospodarstvo godinama bilo okrenuto samo velikim gospodarskim subjektima, Podravci, Belupu, Hartmannu i Carlsbergu, i sada želimo jačati malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo, a tu su nam dosta važne naše zone na kojima intenzivno radimo, a i pojačat ćemo intenzitet mjera za poticanje investicija u idućih godinu dana – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić.

Renesansni festival Međunarodno priznanje Koprivnica ušla u elitno društvo najpoznatijih povijesnih gradova

Grad bez prireza

Grad vodi razgovore s dva, tri lokalna investitora, najavljena su dva nova ulagača u Radničkoj, a od stranih kompanija razgovara se s Hartmannom koji bi širio proizvodnju. Istražili smo koje sve pogodnosti Koprivnica nudi poslovnjacima. Početna cijena zemljišta u Radničkoj je 200 kuna po četvornome metru, a u Dravskoj 130 kuna. No ovisno o broju novih radnih mjesta u tvrtkama, cijena može pasti i do 95 posto. Ako kupac plati jednokratno u roku od 30 dana od potpisa ugovora ili u roku od 90 dana nakon odobrenja kredita, cijena se umanjuje za 15 posto. Poduzetnicima se nudi i otplata u ratama do četiri godine, uz poček do dvije godine. Kupoprodajna cijena dodatno se umanjuje ovisno o broju novozaposlenih djelatnika, od 15 posto za jednog do pet novozaposlenih, pa sve do 95 posto za više od stotinu novih radnika.

– Kupac se mora obvezati da će djelatnike zaposliti u roku od godine dana od dana dobivanja uporabne dozvole za izgrađenu poslovnu građevinu i zadržati isti broj zaposlenih najmanje tri godine – pojašnjavaju u Gradu.

Piškornica Prvo izvješće o odlagalištu Piškornica Ne može se utvrditi utjecaj odlagališta na podzemne vode

Najmanje 70 posto novozaposlenih radnika mora imati prebivalište na području grada ako tražene radne snage ima dovoljno. Koprivnica je jedan od rijetkih gradova bez uvedenog prireza. Investitori koji grade građevine namijenjene za proizvodnu djelatnost i farme, a imaju sklopljen ugovor o kupnji ili pravu građenja s Gradom u poduzetničkim zonama, ostvaruju poticaj u visini 100 posto jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa, a oni koji se misle baviti uslužnom i trgovačkom djelatnošću 50 posto. Tvrtke ili fizičke osobe s prebivalištem u Koprivnici koje počinju s obavljanjem poduzetničke djelatnosti u prvoj godini ne moraju plaćati komunalnu naknadu, a u drugoj godini umanjuje im se za 75 posto i tako dalje.

Razne olakšice

Uvedene su i posebne olakšice za osobe s invaliditetom, kao i za investitore koji grade pasivne i niskoenergetske građevine, te one koji planiraju postaviti solarne panele. Posljednji ostvaruju poticaj od četiri kune po instaliranom vatu snage. U zoni Dravska, koja se prostire na 29 hektara, rade 23 poduzetnika, među kojima je i poznati Hangar 18, informatička tvrtka koja proizvodi mobitele Noa. U Radničkoj, površine 38 hektara, posluje dvadesetak poduzeća. U obje zone radi oko 330 ljudi.

Proljeće u Koprivnici Akcija U vrtićima i školama djeca posadila stabla