Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

Zabrana građevinskih radova na otocima

Foto: Grad Dubrovnik
Takvu odluku dubrovački Stožer CZ-a donio je nakon upozorenja i apela stanovnika Elafitskog otočja o radovima na jednom hotelu na otoku Koločepu u okolnostima epidemije koronavirusa

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika zabranio je građevinske radove na otocima svima koji tamo nemaju prebivalište ili trajno boravište, osim ako je riječ o nužnim i za život građana neophodnim javnim radovima.

Grad Dubrovnik poduzima niz mjera za zaštitu zdravlja te za suzbijanje gospodarskih posljedica Stožer CZ-a Dubrovnik građani mogu zvati na besplatni broj 0800 8182

Takvu odluku dubrovački Stožer CZ-a donio je nakon upozorenja i apela stanovnika Elafitskog otočja o radovima na jednom hotelu na otoku Koločepu u okolnostima epidemije koronavirusa.

Iz Stožera podsjećaju kako sami radovi nisu izričito zabranjeni, ali jest javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu zbog epidemije za osobe koji na otocima nemaju prebivalište ili trajno boravište.

„Uputa nacionalnog Stožera je da se obavljanje radova obustavi ili organizira u koordinaciji s lokalnim stožerima“, stoji u objašnjenju gradskog Stožera, uz napomenu da će provedbu zabrane nadzirati djelatnici Civilne zaštite.

Stanovnici Elafita  - otoka Koločepa, Lopuda i Šipana, u svom su apelu javnosti istaknuli problem svakodnevnog dolaska građevinskih radnika koji na otocima nemaju prebivalište, što je suprotno naputku Nacionalnog stožera, ali i u suprotnosti s odlukom o dozvoli izvođenja građevinskih radova u vrijeme epidemije.

„Prije nekoliko dana pojavila se informacija da će biti dozvoljen dolazak građevinara na naša tri otoka. To je dovelo do reakcije mještana prema ministarstvu i uspjeli smo ishodovati to da Državni stožer zabrani izvođenje građevinskih radova na otocima“, ističe se u apelu stanovnika Elafita.

Podsjećaju da je na konferenciji za medije Županijskog stožera rečeno da će se zabraniti građevinski radovi na otocima u županiji, što je odgovorom na novinarsko pitanje potvrdio i načelnik Stožera Joško Cebalo.

Dubrovnik Oprez! Prevaranti se predstavljaju kao službene osobe

„Na otok Koločep došla je informacija iz provjerenog izvora da je Županijski stožer na čelu s gospodinom Cebalom dozvolio ono što je javno rekao da će biti zabranjeno. Stoga se mi mještani otoka pitamo što je to što je gospodina Cebala nagnalo na promjenu odluke unutar 24 sata. Jesu li to utjecajni vlasnici hotela ili građevinskih firma?", pitali su autori apela.

Na otoku Koločepu konkretno je riječ o sanaciji sustava otpadnih voda hotela u Donjem Čelu i građevinskim radovima u hotelu u Gornjem Čelu.

U apelu stanovnici Elafita pitali su, uz ostalo, je li radove prijeko potrebno izvoditi 'u trenutku kada se borimo s najjačim udarom epidemije i time ugroziti stanovništvo otoka čiji je prosjek godina daleko iznad 50.