Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad Dubrovnik poduzima niz mjera za zaštitu zdravlja te za suzbijanje gospodarskih posljedica

Stožer CZ-a Dubrovnik građani mogu zvati na besplatni broj 0800 8182

Foto: Grad Dubrovnik
U studentskom domu bit će smještaj bolesnika s blagim simptomima i onih koji moraju biti u samoizolaciji, a nemaju kamo

Zbog pandemije koronavirusa Grad Dubrovnik poduzeo je niz mjera kako bi se na terenu što bolje provodile upute za zaštitu zdravlja građana, kao i mjere za suzbijanje gospodarskih posljedica. Sukladno uputi Stožera civilne zaštite RH, aktivirane su operativne snage civilne zaštite Dubrovnika koje imaju više od 200 pripadnika.

Varaždin/Ilustracija U Varaždinu sve gradske i komunalne službe rade Bilo je i onih koji su roštiljali, bit će sankcionirani

Odlukom načelnika gradskog Stožera CZ-a Stjepka Krilanovića, postrojbi CZ-a su pridruženi komunalno i prometno redarstvo radi što bolje kontrole provođenja mjera nacionalnog Stožera. Održani su i koordinacijski sastanci sa svim povjerenicima CZ-a i njihovim zamjenicima, koji su u prethodnom razdoblju i opremljeni službenim odorama te je Dubrovnik vrlo spremno dočekao mjere.

Izdavanje propusnica

Uspostavljen je i Upravljački centar CZ-a Grada Dubrovnika putem kojeg se izdaju nalozi na terenu vezani za aktivnosti zbog aktualne ugroze. U sklopu Upravljačkog centra djeluje i besplatan infobroj 0800 8182 na koji se građani mogu obratiti Stožeru svakim danom od 8 do 20 sati. Gradski Centar civilne zaštite izdaje i propusnice osobama s prebivalištem i stalnim boravištem u Dubrovniku koje iz vitalnih obiteljskih razloga moraju otići izvan područja Grada.

– U ovom trenutku imamo oko 120 pripadnika civilne zaštite koji su na terenu, kontroliraju i provode sve one mjere koje Nacionalni stožer daje. U slučaju bilo kakve potrebe i traženja mi smo spremni u bilo kojem trenutku poslati nekog od djelatnika CZ na određeno mjesto da sankcionira, upozori ili pomogne. Od naših sugrađana očekujemo da oni uistinu ostanu doma, jer nema potrebe za izlaskom osim za poći do trgovine ili ljekarne. Za sve drugo, ostanite doma, strpimo se malo i ovo će proći – poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. U Dubrovniku u ovom trenutku nema velikog broja zaraženih iako se situacija mijenja iz dana u dan. Prvi zabilježeni slučaj došao je preko dubrovačke zračne luke, koja je u međuvremenu zatvorena za promet.

Epidemija koronavirusa uzela prvu žrtvu u Brodsko-posavskoj županiji Marušić: Molim sve građane da se strpe i slušaju naputke

Radovi na studentskom domu

Ujedno, radovi na novom studentskom domu, koji je predviđen kao sekundarni objekt za smještaj zaraženih koronavirusom, privode se kraju i uskoro će biti spreman za slučaj potrebe. U suradnji Sveučilišta u Dubrovniku, Studentskog centra, Vodovoda, Libertasa, Sanitata, JVP Dubrovački Vatrogasci,  građevinskih tvrtki i agencija za čišćenje te sugrađana volontera prostor studentskog doma osposobljen je za prihvat većeg broja zaraženih. U rekordno kratkom roku iskopana je, trasirana i asfaltirana pristupna cesta do ulaza u studentski dom, a za samo četiri dana objekt je spojen na kanalizaciju. Ujedno su, brzom reakcijom tvrtki za čišćenje s područja Dubrovnika, kao i sugrađana volontera, unutarnji prostori očišćeni i pripremljeni za prihvat korisnika. Ovaj prostor bit će na raspolaganju, bude li potrebe, za smještaj bolesnika s blagim simptomima i onih koji moraju biti u samoizolaciji, a nemaju kamo.

Grad Dubrovnik ulaže i posebne napore kako bi građani pravodobno dobili sve potrebne informacije te je na službenoj stranici Grada otvorena podstranica “COVID-19 stanje i obavijesti” s novim i provjerenim informacijama.

Zatvorene županijske i lokalne ceste Punktove uz policiju čuvaju i pripadnici civilne zaštite

Pomoć bolnici i ostale mjere koje Grad Dubrovnik poduzima

Naručeno je pet respiratora za potrebe OB-a Dubrovnik – isporuka jednog je početkom travnja, a ostala četiri do svibnja. Crveni križ Dubrovnik preuzeo je obvezu opskrbe namirnicama stanovnika starije životne dobi i ugroženih skupina stoga je Grad Dubrovnik pružio prvu financijsku pomoć u iznosu od 150 tisuća kuna. Nakon što se ta sredstva potroše, nastavit će se s daljnjom financijskom pomoći. U svrhu prevencije bolesti nabavljena su dezinfekcijska sredstva za zaštitu koja su raspoređena po svim upravnim zgradama. Sanitat Dubrovnik od 21. ožujka obustavio je naplatu parkiranja na području cijeloga grada, u trajanju od 30 dana, kako bi se smanjio doticaj korisnika s površinama poput naplatnih uređaja.     

Gospodarske mjere štednje

Uz to što provodi mjere zaštite svojih građana od zdravstvene ugroze, u Gradu Dubrovniku sagledavaju se i efekti koje širenje virusa ima na lokalno gospodarstvo, koje se u najvećoj mjeri oslanja na turizam.

Nakon prve procjene o gubicima za dubrovački proračun u prvih šest mjeseci, koja je u tom trenutku iznosila 30 milijuna kuna, procijenjeni iznos gubitaka sada je 100 milijuna kuna! Kako bi se ipak osiguralo normalno funkcioniranje Grada, gradonačelnik je već donio niz mjera štednje.

Prva je u paketu mjera odluka kako se svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja umanjuje plaće 10%. Mjera će biti na snazi do financijskog oporavka, s najavom daljnjeg smanjenja ako se situacija ne popravi. Svim članovima upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu Dubrovnika ukida se naknada koja se financirala iz proračuna za travanj, svibanj i lipanj.

Za isto razdoblje obustavlja se plaćanje svim udrugama, osim onima koje u sklopu svojih programa imaju uključene plaće djelatnicima. Tijekom idućeg tromjesečja i javna rasvjeta će raditi smanjenim intenzitetom kako bi se postigle željene uštede u potrošnji električne energije.

Komunalna naknada će se umanjiti 15%, i to svim korisnicima, fizičkim i pravnim osobama. Umanjeni računi korisnicima će početi pristizati već ovaj mjesec, dok će se svima onima koji su već uplatili komunalnu naknadu za prva tri mjeseca izraditi umanjenje u odnosu na obvezu.

Prihod proračuna po ovoj osnovi umanjit će se za 7,5 milijuna kuna.