Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
OPTITRANS

Zadar projektom EU unaprjeđuje javni prijevoz

EU projekt Zadar
Foto: Grad Zadar
Projekt je podijeljen u dvije faze, prva traje 36, a druga 24 mjeseca

Grad Zadar, u svojstvu projektnog Partnera, sudjeluje u provedbi projekta OPTITRANS – 'Optimisation of Public Transport Policies for Green Mobility', sufinanciran iz Programa Interreg Europa. U sklopu projektnih aktivnosti organiziran je međunarodni seminar i radionica pod nazivom 'Mreže javnog prijevoza i fleksibilizacija' na kojoj su sudjelovali predstavnici svih sedam projektnih partnera i njihovih dionika. Pored Grada Zadra, ostali predstavnici projektnih partnera dolaze iz Njemačke, Rumunjske, Estonije, Grčke, Italije i Španjolske.

Opća bolnica Zadar Objavljeno financijsko izvješće županijskog medicinskog sektora Opća bolnica Zadar 2017. godinu završila s dva milijuna kuna plusa

Pročelnik za EU fondove, Šime Erlić, otvorio je radionicu. - U modernim, europskim gradovima koriste se nove metode koje su promovirane u javnom prijevozu sa slobodnom mobilnosti građana - rekao je pročelnik Erlić, objašnjavajući da to sve omogućuju digitalizacija i nove tehnologije, a glavni ključ strategija svih europskih gradova jest da se što veći broj putnika vozi javnim prijevozom.

- Ovaj je projekt sufinanciran iz Programa Interreg Europa. Cilj je unaprijediti politiku javnog prijevoza kako bi se smanjilo korištenje osobnih automobila, a samim time će se smanjiti i ugljični monoksid. Projekt je podijeljen u dvije faze, prva traje 36, a druga 24 mjeseca. U prvoj fazi projekta će se raditi početna studija javnog prijevoza i akcijski plan, a u drugoj će se taj akcijski plan implementirati - rekla je voditeljica projekta Optitrans za grad Zadar, Ivana Vrsaljko.

Na radionici se govorilo o prometno-geografskom položaja Zadra i Zadarske regije, o prijevozu putnika u Zadru i Zadarskoj županiji, prometnom masterplanu funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija projektu Zadar smart city, mobilnoj aplikaciji CityBus i ostalim temama, uslugama i inovacijama u području prometa.

Cilj projekta OPTITRANS je ojačati prometnu strategiju gradova kroz razmjenu iskustava dobre prakse iz zemalja partnerskih organizacija koji sudjeluju na projektu. Kroz projekt se unaprjeđuju postojeće prometne politike gradova i uz pomoć EU partnera predlažu novi modeli i nova inovativnija rješenja u upravljanju prometnim sustavom grada.  Fokus projekta je smanjiti emisiju ugljičnog monoksida na način da se poboljša javni prijevoz kako bi se smanjio broj automobila u centrima gradova, izvijestili su iz gradske uprave.

Useljavanje Poliklinike Zadar Nova bolnica s radom počinje nakon odobrenja komisije Ministarstva zdravstva Nakon 30 godina gradnje zadarska poliklinika u fazi je useljenja