Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Počela proslava Dana grada

Zagrebački solisti, Rade Šerbedžija i Zoran Predin stižu u Koprivnicu

Foto: Robert Mihaljević
U petak 12. studenoga u Domoljubu bit će upriličen koncert „Folklorni ansambl Koprivnica svome gradu“, a i predsjednica FA Nada Šešić ovogodišnja je dobitnica nagrade za životno djelo zbog iznimnih zasluga u kulturi i umjetnosti grada

Dan grada Koprivnice i ove će se godine svečano obilježiti 4. studenoga, točno na datum kad je 1356. godine poveljom hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca podravska prijestolnica proglašena slobodnim kraljevskim gradom.

Proslava Dana grada počela je u petak prošlog tjedna, a trajat će sve do 12. studenoga, objavili su iz gradske uprave te su otkrili detaljan program obilježavanja rođendana. No također su naglasili i kako zadržavaju pravo izmjene programa u slučaju nekih novih okolnosti.

Središnja svečanost

Središnja svečanost odigrat će se baš na rođendan Koprivnice, 4. studenoga, kad će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća zaslužni pojedinci, udruge i institucije dobiti najviša gradska priznanja i nagrade. Tog dana organizira se i Bijela noć Grada Koprivnice, u kojoj će trgovine i uslužni poslovni subjekti raditi produljeno, odnosno do kasnih večernjih sati uz posebne popuste na usluge i proizvode.

Četvrtak će biti obilježen i prigodnim koncertom Zagrebačkih solista u 19.30 sati.

U petak 5. studenoga u dvorani Domoljuba u 19 sati publika će moći uživati u večernjem koncertu poznatog slovenskog kantautora, sjajnog glazbenika i pjesnika Zorana Predina.

Subota, 6. studenoga, tradicionalno je od 9 do 12 sati “bezecirana” za besplatan čaj ili kavu u brojnim gradskim ugostiteljskim objektima uz prigodan naziv „Gradonačelnik časti kavom i čajem“.

Na trgu će se održati nastupi plesnih i glazbenih skupina dječjih vrtića, osnovaca i raznih udruga te izložbeno-prodajna manifestacija koprivničkih udruga, obrtnika, OPG-ova uz prigodnu humanitarnu prodaju jabuka.

Isti dan navečer u 20 sati u sportskoj  dvorani gimnazije nastupa najveći živući umjetnik južno od Karavanki – legendarni glumac, poeta, glazbenik i boem Rade Šerbedžija a sa svojim bandom Zapadni kolodvor.

U petak 12. studenoga u Domoljubu bit će upriličen koncert „Folklorni ansambl Koprivnica svome gradu“, nastup proslavljene folklorne skupine koja je osvojila publiku mnogih europskih i svjetskih zemalja. Posebna zanimljivost tog nastupa je i vijest da će upravo predsjednica Folklornog ansambla Nada Šešić koji dan prije, 4. studenoga, i službeno dobiti nagradu za životno djelo zbog iznimnih zasluga u kulturi i umjetnosti grada.

Nagrade i plakete

Formalnu odluku o svih laureatima donijet će Gradsko vijeće Koprivnice. Gospođa Šešić, prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih voditelja, ima status umjetničkog voditelja i koreografa. Punih 40 godina radi kao plesni, a potom i umjetnički voditelj u Folklornom ansamblu Koprivnica. Ansambl je pod njezinim vodstvom postao poznat i izvan granica Hrvatske, a zahvaljujući tome u Koprivnici se održava Međunarodni festival “Iz bakine škrinje”.

Nada Šešić trenutačno obnaša i dužnost predsjednice Folklornog ansambla Koprivnica i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga 
Koprivničko-križevačke županije. Nagrada za životno djelo laureatu nosi i 30.000 kuna.

Medalje Grada otići će u ruke dobrovoljnih darivatelja krvi s više od sto davanja: Biserki Čutanec, Vesnici Samardžić, Miroslavu 
Lukčinu, Kristijanu Sminderovcu, Darku Solaru i Martinu Strmečkom. Za zasluge u kulturi i sportu medalju će dobiti Mirko 
Lukavski, za odgojno-obrazovni  rad Vesna Petrušić, a za nezavisnu kulturnu i umjetničku scenu Tanja Špoljar. Njima pripada i nagrada od 10.000 kuna.

Plakete Grada bit će dodijeljene obitelji Gregorić-Rus za razvoj obrtništva, DVD-u Reka, Odredu izviđača Kamengrad, Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić te Maji Raščanec za očuvanje kulturne i tradicijske baštine.