Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Centar za mladež

Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere

Centar za mladež Zaprešić
Foto: Centar za mladež Zaprešić
Krenuli su skromno, a danas su jedna od najcjenjenijih udruga te vrste u Hrvatskoj, unatoč činjenici da u njoj radi samo osam zaposlenica

Bila je 1998. godina koja će danas većinu naših ljudi asocirati na treće mjesto vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu, po čemu izuzetak nisu niti Zaprešićani, ali upravo negdje u vrijeme te nogometne euforije koja je tresla državu s radom je počeo i Centar za mladež Zaprešić.

Stjepan Đurinski Zaprešićki vinarski šampion U proizvodnji vina je najbolji, ali pije ga samo ako baš mora

“Nismo vas zaboravili”

Iako su krenuli relativno skromno, danas, dvadeset godina kasnije, dogurali su do mjesta jedne od najcjenjenijih udruga te vrste u Hrvatskoj koja, unatoč činjenici da u njoj radi tek osam zaposlenica, svake godine pokreće mnoštvo projekata zbog čega su osvojili i nekoliko nagrada na lokalnoj i županijskoj, ali i nacionalnoj razini.

– U vrijeme kad je Centar osnovan Zaprešić je bio jedan od najkritičnijih gradova u zemlji po količini konzumacija droga, što je bio i razlog zbog kojeg je Grad odlučio otvoriti Centar kako bi se mogli obavljati razni preventivni programi. Od tada je prošlo mnogo vremena u kojem je Centar osmišljavao i provodio mnoge programe od kojih su neki i danas aktualni, a neki prilagođeni novonastalim potrebama u lokalnoj zajednici jer Zaprešić je grad koji se širi i u kojem se u posljednjih nekoliko godina izrazito povećao broj mladih ljudi, pa su drugačije i potrebe nego prije dva desetljeća – govori Vendi Keserica koja u Centru radi četiri godine. Otvaranje Centra mnogo je značilo i Zaprešićanima koji su se željeli baviti volonterstvom, jer slična institucija u tom gradu nije postojala pa su Zaprešićani odlazili volontirati u Zagreb. Od njegovog otvaranja situacija se promijenila, a iako većinom volontiraju srednjoškolci, pomaganju drugima posvetili su se studenti, ali i zaposleni.

– Lani je kroz Centar prošlo osamdesetak volontera i ostvareno je više od 1100 sati volonterskog rada, što je za nas velik uspjeh iz kojeg se vidi da je razvoj volonterstva u Zaprešiću u porastu. Trenutno provodimo dvanaest projekata, među kojima su program “Daroviti” za nadarenu djecu predškolske dobi, “Naučimo roditelje” kojim doprinosimo kvalitetnijem roditeljstvu, “To sam ja, super ja!” kojemu je cilj razvoj komunikacijskih vještina kod srednjoškolaca, “Nismo vas zaboravili” u sklopu kojeg volonteri pomažu starijim ljudima provodeći vrijeme s njima, razgovaraju, igraju društvene igre, odlaze im po namirnice i slično – nabraja Vendi Keserica koja s posebnim ponosom ističe projekt MPPI (Modifikacije ponašanja putem igre).

Nenasilno rješavanje sukoba

Riječ je o preventivnom programu koji Centar provodi u osnovnim školama gdje rade s manjim grupama djece od otprilike osam učenika. Teme su prilagođene njihovom uzrastu, a to su primjerice odnosi prema sebi i drugima, nenasilno rješavanje sukoba i slične teme. Radionice traju dva školska sata, a s jednom se grupom radi tijekom cijele školske godine, a ponekad i dulje.

Messer Croatia Plin Put društveno odgovornog poduzeća Bolje posluju jer su se i u gradu društveno angažirali