Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić 794 pregleda
Put društveno odgovornog poduzeća

Bolje posluju jer su se i u gradu društveno angažirali

Messer Croatia Plin
Foto: Messer Croatia Plin
Tvrtka Messer financijski podupire većinu akcija humanitarnog, kulturnog, edukativnog i sportskog karaktera

– Rekao bih da i Messer i Zaprešić imaju sreću što su upućeni jedni na druge. Govorim to jer s Gradom i gradonačelnikom Željkom Turkom imamo odličnu suradnju i sve projekte koje smo zajedno planirali uspješno smo i odradili – započinje priču Robert Mustač, predsjednik uprave jedne od najvećih i najdugovječnijih tvrtki na zaprešićkom području - Messer Croatia Plina.

Zaprešić Ljetno Banovanje u Zaprešiću U manje od pet godina počeli su dolaziti i inozemni gosti

Na ovaj način svi profitiraju

Ta međunarodna tvrtka koja se bavi proizvodnjom tehničkih, medicinskih i prehrambenih plinova većini Zaprešićana dobro je poznata, kako po činjenici da je u sjedištu tvrtke u tom gradu zaposleno 140 djelatnika iz grada i okolice, tako i po brojnim humanitarnim i drugim akcijama koje tvrtka provodi već godinama. Zbog tih su aktivnosti 2015. dobili i službeno priznanje nakon što im je dodijeljena nagrada Indeksa DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju (DOP), koju inače dobivaju organizacije koje svojim poslovanjem ostvaruju pozitivan učinak na društvo i okoliš.

– Njegujemo vrlo bliske kontakte s lokalnom društvenom zajednicom te financijski podupiremo većinu akcija humanitarnog, kulturnog, edukativnog i sportskog karaktera, pogotovo one koje su orijentirane na djecu i mlade. Sponzoriramo festival posvećen našem lokalnom glazbeniku Jožiki Fa, priredbe poput Banovanja, Ledene bajke i drugih događanja koje organizira Grad, donacijama pomažemo kuglački klub “Zaprešić”, Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor, dječji vrtić “Maslačak”, te još cijeli niz lokalnih sportskih klubova i kulturnih društava – nabraja Mustač te napominje kako se, iako DOP postoji već godinama, i danas mnogi pitaju zbog čega se tvrtke uopće upuštaju u takav oblik poslovanja. Odgovor je, objašnjava direktor Messera, zapravo vrlo jednostavan - iz takvog poslovanja profitiraju svi. Na prvi se pogled na uvođenje takve vrste poslovanja gleda kao na povećanje troška, što je istina na kraći rok, ali dugoročno na takav se način stvara i veći osjećaj zadovoljstva kod djelatnika i lokalaca te tvrtka postaje profitabilnija.

Unatoč tome, uvijek ima i komentara kako su “uzalud sva doniranja i akcije kad ih truju svojim plinovima”, pa smo Roberta Mustača pitali i koliko je postrojenje Messera štetno za ljude i okoliš.

Ovo nije ni propan ni butan

– Razina zagađenja koje proizvodi tvrtka na razini je malo većeg domaćinstva, i to prvenstveno zato što je naša sirovina zrak. Dakle, mi s pomoću električne energije usisavamo zrak, dijelimo ga na osnovne komponente koje zatim skladištimo u tri velika rezervoara. U jedan ide kisik, u drugi dušik i u treći argon. Ovdje treba napomenuti kako ti plinovi nemaju veze s plinovima poput butana i propana koji se koriste u Ininim postrojenjima te uopće ne zagađuju vodu, zrak ili zemlju – pojasnio je Mustač.

Općina Luka Strateška investicija Grade cestu i most zbog kojih će i industrijska zona biti veća