Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradonačelnici i načelnici potpisali Sporazum o suradnji

Zajedničkim planiranjem i projektima do sredstava iz europskih fondova

Foto: Grad Vinkovci
– Potpisivanjem Sporazuma otvorili smo nove mogućnosti za grad Vinkovce i cijelo urbano područje Vinkovaca, odnosno naših devet susjednih općina i grada Otoka - kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić

Gradonačelnici Vinkovaca i Otoka te načelnici općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci potpisali su u Vinkovcima Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci za financijsko razdoblje 2021.- 2027. godine.

Nove mogućnosti

Sporazum je sklopljen s ciljem definiranja uloga i odgovornosti čelnika gradova i općina, potpisnika sporazuma, u procesu izrade i provedbe Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci sukladno zakonodavnom okviru, a i u cilju definiranja zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja Vinkovci, zajedničkih pravaca djelovanja te provedbe zajedničkih projekata urbanoga područja za čiju provedbu će se u financijskom razdoblju 2021.-2027. osigurati sredstva EU fondova namijenjena održivom  urbanom razvoju u okviru mehanizma za integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam).

– Potpisivanjem Sporazuma otvorili smo nove mogućnosti za grad Vinkovce i cijelo urbano područje Vinkovaca, odnosno naših devet susjednih općina i grada Otoka. Prilika je ovo da unapređenjem suradnje i procesa strateškog planiranja te osmišljavanjem zajedničkih projekata damo novi zamah razvoju urbanog područja koristeći pritom mehanizme i fondove EU. Kroz ITU mehanizam jedinice lokalne samouprave se povezuju i zajednički djeluju, a mi imamo puno poveznica. Od gospodarstva i kulture do obrazovanja gotovo nema segmenta u kojem nismo povezani – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Dodao je kako će u provedbi budućih projekata partnerima na raspolaganju biti Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, kao i gradski Upravni odjel za investicije, fondove Europske unije i imovinu. Potpisnici Sporazuma na raspolaganju će imati oko 25 milijuna eura koje će utrošiti za realizaciju projekata važnih za napredak ovoga područja.

U planu još mnogo projekata

– Kada su Vinkovci u pitanju, u planu imamo veliki broj projekata, no ono na što ćemo biti posebno fokusirani projekti su u području obrazovanja i gospodarstva. O konkretnim projektima raspravljat ćemo na Partnerskom vijeću nakon čega će i javnost biti upoznata s njima. Naglasio bih i dobru suradnju s našim partnerima. Iako nismo svi istih političkih stavova, u ovom smo svi zajedno, nema mjesta politiziranju jer važan je samo rad na poboljšanju uvjeta života naših stanovnika i to je ono najljepše u ovom poslu – istaknuo je Bosančić.

ITU mehanizam otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem EU financijskom razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja nisu 
bili dostupni, a izrada strateških  dokumenta na lokalnoj razini jedan je od preduvjeta za njegovo korištenje. Stoga je Grad Vinkovci pokrenuo proces strateškog planiranja održivog urbanoga razvoja koji sadrži prije svega definiranje obuhvata i uspostavu urbanog područja Vinkovci.