Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
investicija vrijedna tri milijuna kuna

Zamijenit će svaku žarulju kako bi smanjili broj prometnih nesreća

1/2
Foto: Općina Brdovec
LED rasvjeta općenito, a samim time i LED javna rasvjeta pruža mnogo mogućnosti ušteda kućnog budžeta, ali i onog proračunskog

Stara i dotrajala javna rasvjeta među znatnijim je stavkama troškova svake lokalne samouprave, što su još 2015. godine uočili i u Općini Brdovec te su tada među prvim općinama u državi objavili poziv za obnovu i rekonstrukcije javne rasvjete uz državnu cestu D225 koja prolazi općinom.

Kućni i proračunski budžet

– Kao načelnik Brdovca osjećao sam odgovornost prema građanima da se stare lampe jednostavno moraju zamijeniti. Višekratno se pokazalo kako su troškovi održavanja ovakve rasvjete jednostavno previsoki, ne daju dovoljno svjetla, žarulje su često pregorijevale i bilo je nemoguće pružiti građanima dovoljno brzu reakciju njihovih zamjena, što je uzrokovalo mnoge probleme.

Javna rasvjeta Vrsar Energetska obnova javne rasvjete

Jedan od također važnih razloga zašto smo se odlučili krenuti u projekt jest svakako bila i sigurnost u prometu. Naime, istraživanja su pokazala kako je glavne prometnice potrebno kvalitetno osvijetliti kako bismo smanjili broj prometnih nesreća – tvrdi načelnik općine Alen Prelec.

LED rasvjeta općenito, a samim time i LED javna rasvjeta pruža mnogo mogućnosti ušteda kućnog budžeta, ali i onog proračunskog. Razlog uštede je iskoristivost same žarulje, a LED rasvjeta je i do sedam puta učinkovitija od klasične.

– Ovaj tip rasvjete za nas, prije svega, znači značajne uštede kroz smanjenje potrošnje električne energije, veću energetsku učinkovitost, dulji vijek trajanja LED žarulja, manji gubitak snage te instant-paljenje na maksimalnu razinu svjetlosti. Isto tako, ono što smo mi kao općina smatrali ključnim aspektom ovog projekta jest ona ekološka strana LED rasvjete.

Osim financijskih ušteda, ovim izmjenama čuvamo i brinemo se za okoliš. Naime, dobiveni tip javne rasvjete znači smanjenje emisije štetnih zračenja, emisije stakleničkih i svih ostalih ispušnih plinova te ono što je posebno bitno: većinski dio svake LED lampe moguće je potpuno reciklirati – kazuje Prelec.

Ivan Bosančić Modernizacija Vinkovci ulažu u ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu

U Brdovcu nisu stali samo na zamjeni rasvjetnih tijela uz državnu cestu već su ove godine krenuli i u zamjenu svih postojećih starih i dotrajalih rasvjetnih tijela na području cijele općine.

Primjer u ekologiji

– Nakon detaljnih analiza uvidjeli smo kako će se investicija procijenjena na nešto više od tri milijuna kuna i te kako isplatiti jer ćemo već kroz nekoliko godina osjetiti značajne uštede u proračunu, što znači da ćemo ušteđeni novac moći preusmjeriti na nove projekte. Nadamo se kako ćemo cjelokupnu zamjenu dovršiti tijekom 2019. godinu – govori Prelec.

Načelnik dodaje kako zaista želi da njegova općina postane primjer drugima u području ekologije, a kaže kako, uz reciklažno dvorište, učinkovitu javnu rasvjetu, zelene otoke, recikliranje svih otpadnih materijala, održavanje poljoprivrednih i svih ostalih zemljišta, ne sumnja da će to i biti.

Bačvice Projekt Splitske Bačvice dobile 'pametnu' javnu rasvjetu