Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 111 pregleda
Obilje pjesme i plesa

Započela Zimska škola hrvatskog folklora dinarskoga područja

folklorni ansambl
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Prijavljeno je čak 110 polaznika a dolaze iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske kao i cijele Hrvatske

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u utorak je započela tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora. Program će se po drugi puta održati u kontinentalnoj Hrvatskoj, točnije u hotelu „Podravina“ u Koprivnici.

Ove će se zime učiti folklorni plesovi, narodne nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja, odnosno narodni plesovi Podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih Kotara i Bukovice, Zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, Šibensko-primoštenske zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Jedno posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, a učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima (tzv. KUD-ovima).

Za sudjelovanje u Zimskoj školi folklora prijavljen je uistinu veliki broj polaznika, čak 110, a dolaze iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske, a posebno zanimanje za sudjelovanje iskazali su članovi folklornih i tamburaških društava koja pripadaju Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko–križevačke županije, priopćili su iz Grada Koprivnice.

Svečana završna priredba u kojoj će nastupiti svi polaznici Škole folklora održat će se u četvrtak, 12. siječnja 2017. godine u 20 sati na pozornici dvorane „Domoljub“ u Koprivnici.