Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Crveni parkić u Ulici A. B. Krčelića dobit će nov izgled za ugodniju dječju igru

Zaprešić, grad po mjeri djeteta, dobiva obnovljen park

Foto: Zaprešić
U parku na Trgu mladosti postavljena je nova sprava, namijenjena starijem uzrastu djece i vrijedna 100.000 kuna

Kako bi boravak djece u zaprešićkom parkiću u Ulici A. B. Krčelića bio što ugodniji i sigurniji, Grad Zaprešić tijekom kolovoza je 
krenuo  u njegovu potpunu obnovu. Popularni Crveni parkić dobit će nove betonske opločnike po stazama kako bi prilaz dječjim i invalidskim kolicima bio što jednostavniji, nove klupice, biciklarnik te nove elemente poput “gumirane školice”, tunela za provlačenje i penjala na tobogane.

Nova podloga

– Oko samih igrala iz sigurnosnih razloga postavljena je antitraumatska podloga, dok će dijelovi oko betonskih opločnika ostati travnati. U posljednjih nekoliko godina, s obzirom na velik broj korisnika igrališta, travnata podloga postupno se pretvorila u zemlju, koja se djelovanjem vode pretvara u blato pa je dječji park nažalost gotovo neuporabljiv u kišnim mjesecima. Upravo stoga na središnjem će dijelu parkića biti postavljena umjetna trava – kažu u Gradu.

Riječ je o umjetnoj travi koja je 100 posto europski proizvod što zadovoljava sve europske sigurnosne norme i standarde – negoriva je, nije obojena, ne sadrži elemente poput olova i kadmija, nije opasna za djecu te je periva. Odlično podnosi sve vremenske uvjete, pa se može upotrebljavati cijele godine. Također se, napominju, radi o ekološki održivom proizvodu koji se može reciklirati na kraju svog životnog vijeka i prenamijeniti u druge proizvode.

Uz opločnike i umjetnu travu ostat će i velik dio parkića prekriven kamenčićima te prirodnom travom, a penjala za tobogane
suvremene su drvene staze kao one za penjanje s potpornicima za stopala te užetom, a sve kako bi djeca razvijala motoriku i koordinaciju pokreta.

– S druge strane tobogana ostat će mogućnost penjanja kao i do sada. Djeci će zasigurno biti zanimljiva i “gumirana školica” koja će im omogućiti i igranje starih igara, a nadamo se da će ih to potaknuti i na oživljavanje i ostalih pomalo već zaboravljenih igara. Posadit će se i dodatno zelenilo, što će omogućiti više hlada i ugodniji boravak u parkiću – kažu.

Nije to jedini park koji dobiva nov izgled. U parku na Trgu mladosti postavljena je nova sprava, namijenjena starijem uzrastu djece, vrijednosti 100.000 kuna, u Pojatnu je umjesto dotrajale postavljena nova kombinirana sprava, a u parkić u Ulici Ferde Livadića stižu novi  tobogan i ljuljačka.

Obnova igrališta

Grad Zaprešić vodi brigu o sedamnaest dječjih igrališta, planski smještenih u kvartovima diljem grada kako bi bila dostupna što većem broju korisnika.

– Svake godine planirana je potpuna obnova jednog dječjeg parka te uređenje ostalih dječjih parkića. Svakako će i ove aktivnosti
pridonijeti tome da Zaprešić dobije titulu grada prijatelja djece, u čiju je akciju uključen. Vjerujemo da će svi obnovljeni parkići zadovoljiti stare i nove korisnike te biti sigurno mjesto za bezbrižno druženje i igru – kažu u Gradu.