Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Stigla dobra vijest iz Turističkog vijeća HTZ-a, otvaraju se nove mogućnosti za razvoj turizma

Zaprešić postao dio obitelji Interpret Europe koja djeluje u čak 57 država

1/3
Foto: Grad Zaprešić
Turistička zajednica cjelokupni je rad usmjerila na stvaranje novih priča u svojoj destinaciji, i to drukčijom, inovativnom i zanimljivom interpretacijom

Turistička zajednica grada Zaprešića prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je postala dio europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Odobrenje članstva stiglo je od Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice koje je podržalo napore i aktivnosti TZ-a grada Zaprešića u drugačijem pristupu upravljanja destinacijom.

Foto: Grad Zaprešić

Pristup je to, kako obrazlažu, temeljen na inovativnom i usmjerenom upravljanju doživljajem i emocijama koje Zaprešić nudi kroz svoje sadržaje, kao i dobrim pričama te interpretaciji baštine kroz dublje značenje.

Četvrti član iz Hrvatske

Upravo je smjer zaštite kulturne i prirodne baštine kroz kvalitetnu i drugačiju interpretaciju temelj rada europskog udruženja Interpret Europe koje je osnovano u Njemačkoj 2010. godine. Danas  ima više od tisuću članova diljem Europe, ali i šire, u čak 57 zemalja svijeta, od čega je pedesetak institucionalnih.

Turistička zajednica grada Zaprešića je četvrti institucionalni član koji dolazi iz Hrvatske, ali ujedno i prva destinacijska menadžment organizacija s ovog područja. Turistička zajednica grada Zaprešića posljednje dvije godine intenzivno surađuje s organizacijom Interpret Europe i organizirala je već nekoliko uspješnih treninga i  seminara interpretacije baštine sukladno metodologiji Interpret Europe.

Isto tako, u TZ-u Zaprešić osnovana je i “TZZ akademija” koja se bavi različitim edukacijama i seminarima iz područja turizma i kreativnih industrija. Najvažnije, svoj su cjelokupni rad usmjerili na stvaranje novih priča u svojoj destinaciji i to drukčijom, inovativnom i zanimljivom interpretacijom.

– Ovo je još jedno vrijedno priznanje kojim je naš grad odsad ucrtan i na kulturološku kartu Europe. Zaprešić i u tom smislu ima 
mnogo za ponuditi, ali svakako bih volio pohvaliti mladu ekipu zaprešićke Turističke zajednice koja je revno radila da to bude i 
prepoznato, predstavljajući našu povijesnu i kulturnu baštinu na drugačiji, suvremen način – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

U zaprešićkoj Turističkoj zajednici ističu kako je njihovo članstvo logičan slijed nakon organizacije edukacija i treninga za interpretatore baštine, ali isto tako kao zalog uspješnog djelovanja u upravljanju doživljajem koji svakako žele na višoj razini prenijeti u suradnji s udruženjem Interpret Europe.

Foto: Grad Zaprešić

– Naš tim u TZ grada Zaprešića svojim radom i aktivnostima uspješno stvara emocije putem poruka i priča te povezivanjem s baštinom na svim razinama. Od lokalnog stanovništva, preko subjekata koji djeluju u turizmu pa sve do posjetitelja. Svi zajedno kreiramo nove inspiracije naše destinacije, a samim time i kvalitetne sadržaje – naglasio je direktor Turističke zajednica grada Zaprešića Toni Ganjto.

Aktivni u više polja

Turistička zajednica grada Zaprešića iznimno je aktivna u više područja – od upravljanja javnom turističkom infrastrukturom i 
koordiniranja projekta sedam udruženih turističkih zajednica s područja Zagrebačke županije (projekt KulTurama) do pokretanja projekta “Druga perspektiva” za uključivanje osoba s invaliditetom u turistička kretanja te kreiranja različitih inovativnih sadržaja i usmjerenog upravljanja destinacijom.