Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad Koprivnica postavio spremnike za otpadno jestivo ulje

Zaštita okoliša, ali i vrijedna sirovina

1/2
Foto: Komunalac Koprivnica
- Pravilnim odlaganjem rasterećuje se kanalizacija, komunalno odvođenje otpadnih voda, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu. Prikupljeno otpadno jestivo ulje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva - istaknula je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec

Komunalac je protekli tjedan na svoj 64. rođendan predstavio nove spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva. Postavljanjem spremnika za prikupljanje jestivog ulja korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja posebne kategorije otpada čime se doprinosi očuvanju okoliša i poticanju visokokvalitetnog recikliranja vrijedne sirovine. Otpadna jestiva ulja su biorazgradiva i čine neopasan otpad te su vrijedna sirovina za proizvodnju biodizela.

- Pravilnim odlaganjem rasterećuje se kanalizacija, komunalno odvođenje otpadnih voda, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu. Prikupljeno otpadno jestivo ulje održiva je sirovina za proizvodnju biogoriva čime se pridonosi smanjenju emisije CO2 - istaknula je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Na području Koprivnice specijalizirani spremnici za otpadno jestivo ulje iz kućanstva postavljeni su na četiri lokacije, i to uz postojeće zelene otoke. Ulje se, tako, od prošlog tjedna može odložiti u Mosnoj ulici 15; Ulici Miroslava Krleže 81 (Bazeni Cerine); Križevačkoj ulici 31 B i na Trgu podravskih heroja.

Najlakši način sakupljanja otpadnog jestivog ulja u kućanstvu je ulijevanje otpadnog jestivog ulja u korištenu plastičnu bocu. Kada se 
boca napuni, potrebno ju je dobro zatvoriti i odložiti u specijalizirani spremnik na najbliže dostupnoj lokaciji. U spremnike je dopušteno odlaganje: korištenog ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja. Nije dopušteno odlaganje: motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca, ističu u Komunalcu.

- Koprivnica je drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada te je i ovaj projekt nadogradnja tom podatku. Razvrstavanje otpada izuzetno je težak projekt, a svi oni koji rade na njemu znaju koliko je truda potrebno uložiti da bi se otpad kvalitetno sanirao - naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić. Svim djelatnicima Komunalca čestitao je 64. rođendan.