Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Split

Završeni restauratorski radovi na reljefu Bogorodice s djetetom i prva faza sanacije bedema

1/7
Foto: Grad Split
Zbog njegove vrijednosti i budućeg čuvanja reljef je skinut te će biti izložen u Muzeju grada Splita

Uspješno je restauriran reljef Bogorodice s djetetom na srednjovjekovnom bedemu u Ulici kralja Tomislava, koji se pripisuje radionici Nikole Firentinca.

„Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti“ Tradicijske kućice na Marjanu idu u obnovu

Zbog njegove vrijednosti i budućeg čuvanja reljef je skinut te će biti izložen u Muzeju grada Splita, a na mjesto originala postavljena je replika izrađena u kamenu, priopćili su iz gradske uprave. Time će se spriječiti njegova daljnja devastacija uzrokovana atmosferilijama, a ovo vrijedno djelo bit će muzeološki prezentirano.

Dio zida bedema oko reljefa i dio njegova podnožja je restauriran. Ovime je završena prva faza obnove bedema te se nastavlja priprema za drugu fazu radova koja obuhvaća sanaciju zapadnog dijela. Druga faza će se izvesti do kraja godine. Prilikom restauratorskih radova otkrivena je prostorija kazamata koja je arheološki istražena te je ostavljen vidljiv u plohi zida okrugli otvor za top.

Split Ugradnja lifta u školi na Brdima

Gospa s Djetetom, nekadašnja zaštitnica grada od neprijatelja, imala je i ulogu zaštitnice rodilja. Feral pred reljefom Gospe palio se  kada bi to zatražile osobe bliske rodilji, kako bi u trenutku poroda majka i dijete bili pod zaštitom.