Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradsko vijeće Koprivnice izglasalo rebalans proračuna

Zbog rasta zaposlenosti grad će uprihoditi 12 milijuna kuna više

Foto: Robert Mihaljević
Sve planirane investicije idu svojim tijekom: nova škola na Podolicama, dječji vrtići, rotor, aglomeracija...

Gradski proračun povećan je u ovoj godini za 12 milijuna kuna i sad iznosi 255,2 milijuna kuna, odlučilo je Gradsko vijeće Koprivnice na prošlotjednoj sjednici. Rebalans proračuna prošao je gotovo bez rasprave.

Gradske vlasti još su kod donošenja proračuna potkraj prošle godine upozorile na to da ga planiraju konzervativno – dakle vrlo oprezno – jer ne znaju što nas čeka ove godine kad je riječ o epidemiji COVID-19.

Vraćen optimizam

Ipak, gospodarska kretanja u gradu vratila su optimizam, pa su planirani prihodi korigirani za priličan iznos. Ključni razlog  rasta proračuna leži u povećanju planiranih prihoda od poreza na dohodak: umjesto prvotno planiranih 68,7 milijuna, rebalansom 
proračuna porezni prihodi sad iznose 76,1 milijun kuna. Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar objasnio je da je riječ o 
izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojima je udjel gradova i općina u tim prihodima povećan sa 60 na 74 posto. No, nije samo to uzrok optimizma kad je riječ  o punjenju gradske blagajne.

POPULARNA MANIFESTACIJA OPET U SREDIŠTU GRADA Ljeto na Zrinskom počelo kinom na otvorenom

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je kako je vidljiv rast u plaćama, zaposlenosti, ali i prihodima od prodaje gradilišta ove godine.

– Optimizam nam svakako nosi i činjenica da su od siječnja do lipnja u Koprivnici zabilježena 283 novootvorena radna mjesta, a u Koprivnici je i 74 nezaposlena manje u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani. To svakako daje sigurnost i stabilnost gradskim financijama – naglasio je gradonačelnik na sjednici  Gradskog vijeća.

Dometnuo je kako sve planirane investicije idu svojim tokom: nova škola na  Podolicama, dječji vrtići, rotor, aglomeracija i radovi na drugom kolosijeku pruge.

Mjesto u vrtićima

Pročelnik za financije Punčikar također je naveo da su neplanirano povećani troškovi za predškolski odgoj, i to za milijun kuna, 
zbog upisa više djece u vrtiće od planiranog broja. Trenutačno je na popisu više od 40 mališana koji su ostali neupisani, a gradonačelnik je obećao kako će na jesen svi imati svoje mjesto u vrtiću. Gradonačelnik je pak objasnio kako se porast zanimanja za upisom djece u gradske vrtiće ove godine dogodio i zbog doseljavanja mladih obitelji u Koprivnicu.

– Imamo rast doseljavanja, to je sigurno. Desetak obitelji doselilo se u Koprivnicu iz Zagreba, a 15-ak iz okolnih podravskih općina. Neke od njih sam u međuvremenu upoznao jer su okolo slali protestna pisma predsjedniku Sabora, čak i predsjedniku Zoranu Milanoviću kako bi njihova djeca dobila mjesto u vrtiću – otkrio je Mišel Jakšić koji je naveo da je ovog trenutka na listi čekanja za mjesto u vrtiću 46 mališana.

Još jednom je obećao da će sva djeca na jesen dobiti mjesto u dječjim vrtićima ili obrtima za čuvanje djece. No upozorio je i na to da roditelji neće moći birati u koji će vrtićki objekt ići njihovo dijete.