Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Uređena je većina vrtićkih objekata, a izgrađen je novi objekt vrtića Ljubica

Zbog velike potražnje počeli radovi na proširenju vrtića Šibenski tići

storyeditor/2024-09-05/slika-0702.jpg
1/4
Foto: Grad Šibenik Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima obišao je Dječji vrtić "Kućica" na Baldekinu
Za 1769 najmlađih Šibenčana, koliko ih je upisano u gradske, privatne i vjerske vrtiće, počela je nova pedagoška godina. Gradonačelnik Burić obišao je mališane u Dječjem vrtiću Kućica na Baldekinu

Za 1769 šibenskih mališana, upisanih u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Šibenik te dječje vrtiće drugih osnivača, nova pedagoška godina započela je tjedan dana ranije nego školarcima.

U 2024./25. pedagoškoj godini vrtiće kojima je osnivač Grad Šibenik, Dječji vrtić "Smilje" i Dječji vrtić "Šibenska maslina", pohađat će ukupno 1261 dijete. U obje predškolske ustanove primljeno je 363 novoupisane djece koja su zadovoljila kriterije prednosti pri upisu. Grad Šibenik sufinancirat će i boravak 508 šibenskih mališana u pedagoškim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača.

Grad širi kapacitet

Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima obišao je Dječji vrtić "Kućica" na Baldekinu te mališanima, njihovim odgajateljicama, a i roditeljima poželio uspješan početak nove pedagoške godine.

– Intenzivno nastavljamo s ulaganjima u infrastrukturu ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, jer nam je sigurno i zadovoljno odrastanje naših mališana itekako važno. Prošli tjedan su počeli radovi na dječjem vrtiću "Šibenski tići", čime će kapaciteti postojećeg objekta biti znatno prošireni, a u postupku je i priprema dokumentacije za potpuno novi vrtić, koji će se graditi na prostoru nekadašnje vojarne Gomljanik. U prethodnom razdoblju uređena je većina vrtićkih objekata, bilo kroz postupak energetske obnove ili drugim izvorima financiranja, a proračunskim sredstvima izgrađen je i potpuno novi objekt Dječjeg vrtića "Ljubica" u Crnici – istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Burić.

– U Dječjem vrtiću "Šibenska maslina" primljeno je 206 mališana te je ukupan broj polaznika u novoj pedagoškoj godini 647. U Dječji vrtić "Smilje" primljeno je 157 novih polaznika te tu predškolsku ustanovu pohađa 614 djece. Prema informacijama dostavljenim iz predškolskih ustanova vjerskih i privatnih osnivača, u vjerskim vrtićima upisano je 134 djece, dok je u privatnim vrtićima upisano ukupno 374 djeteta – kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić, dodavši kako je Grad pristupio revidiranju Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu drugih osnivača na području Grada Šibenika, kako bi omogućio što većem broju korisnika sufinanciranje programa predškolskog odgoja i obrazovanja od strane Grada.

Zamjenik gradonačelnika Dalibor Mileta na potpisivanju ugovora s izvođačem radova, predstavnikom tvrtke Inovator d.o.o. Lukom Nikolcem
Foto: Grad Šibenik Zamjenik gradonačelnika Dalibor Mileta na potpisivanju ugovora s izvođačem radova, predstavnikom tvrtke Inovator d.o.o. Lukom Nikolcem

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Šibenska maslina" Maja Gulin kazala je da su ljeto iskoristili za saniranje i uređenje problematičnih točaka u sedam vrtićkih objekata, s koliko ih ustanova raspolaže.

– Uvijek nastojimo osvježiti i oplemeniti naše prostore, jer to čini ugodniji boravak u vrtićima i djeci i odgajateljicama. Konkretno, u Dječjem vrtiću "Kućica" postavljena su i nova igrala, a u planu nam je i dodatno uređenje vanjskog prostora, tj. okoliša vrtića – zaključila je ravnateljica Gulin.

Među najljepšima

Dječji vrtić "Šibenski tići", pod upravljanjem gradske Javne ustanove za predškolski odgoj "Smilje", bio je prije dvije godine u utrci za najljepši vrtić u Hrvatskoj, a zbog velike potražnje roditelja za upisom u ovaj vrtić, odlučeno je da se ide na dogradnju koja je u tijeku.

– Napravili smo projekt u dva dijela, jedan je sportska dvorana, koja bi kad nađemo izvore financiranja, služila za sportove kao što su džudo, džiju-džicu i hrvanje. Drugi dio projekta namijenjen je za dva dnevna boravka i uređenje okoliša, vrijedan 1,066.305,28 eura plus PDV. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ga sufinancira u iznosu od 325.000,00 eura, odnosno maksimalnim iznosom koji se mogao dobiti na natječaju. Očekujemo da građevinski radovi budu gotovi u devet mjeseci. Ciljamo da za sljedeću predškolsku sezonu, odnosno u rujnu 2025., ova dva dnevna boravka budu otvorena – najavio je zamjenik gradonačelnika Dalibor Mileta prigodom potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, predstavnikom tvrtke Inovator d.o.o. Lukom Nikolcem.

Grad Šibenik u prvoj fazi planira izgradnju novog, dodatnog objekta za dvije nove dječje skupine s pratećim sadržajem, a u drugoj fazi izgradnju samostalne dvorane. Stari i novi dio vrtića bit će spojeni toplom vezom, tj. mostom. U okolišu će biti dječja igrališta i posadit će se mediteranske kulture i autohtono bilje.

storyeditor/2024-09-06/obrazovanje05.jpg U cjelodnevnoj školi Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj Vodimo brigu da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, na selu i u gradu storyeditor/2024-09-07/svecana_sjednica_arboretum_opeka_2024____1_.JPG Učinili ste ogromne napore da županija bude ugodnija za život, kazao je Plenković Varaždinska županija postala "Županija – prijatelj djece" storyeditor/2024-09-06/351A1797__1_.jpeg Posjetitelji su uživali u izložbama, radionicama, performansima i koncertima Održani treći Dani baranjskog Bauhausa – festival umjetnosti i multikulturalnosti