Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Kroz projekt “Prvi koraci” izradit će se lokalni program za mlade

’Želimo unaprijediti položaj mladih kako bi ostali u Slatini’

U gradskom proračunu za 2023. godinu će iznos od 40.000 kuna biti namijenjen za mlade, da se sami aktiviraju u građanskom angažmanu, smišljaju potrebne javne usluge i sami grade zajednicu po mjeri mladih

Započeo je projekt “Prvi koraci”, financiran iz Erasmus+ programa, a cilj mu je okupiti mlade od 13 do 30 godina i donositelje odluka na lokalnoj razini, kao i motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice te osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka. Donijet će se i novi lokalni program za mlade Grada Slatine 2024.-2027.

Žele ih čuti

A jedan od prvih koraka u izradi Lokalnog programa je istraživanje potreba i interesa mladih putem online ankete kroz koji će mladi imati priliku izraziti svoja mišljenja o sadašnjem stanju u Slatini te istaknuti svoje potrebe o tome što je važno omogućiti mladima u Slatini. Budući da se ovim projektom želi izraditi strateški, višegodišnji dokument  temeljen na stvarnim potrebama te populacije u Slatini, ići će se u sva prigradska naselja kako bi se zaista čula sva mišljenja te dobili konkretni i konstruktivni prijedlozi.

To će se postići organizacijom 12 fokus grupa u suradnji s projektnim partnerima. Ugovor između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Grada Slatine potpisan je u srpnju 2022., a projekt je krenuo s provedbom 1. listopada 2022. godine i trajat će do 31. siječnja  2024. godine. Partneri koji su podržali ideju Grada Slatine i uključili se u projekt su Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta, Klub za mlade Youth Buzz, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rada Slatina, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj, Udruga mladih KRIK i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić istaknuo je kako je 2022. godina bila aktivna u radu s mladima.

– Grad Slatina sudjelovao je u provedbi projekta “Europe goes local” koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Svojevrstan nastavak tog projekta je ovaj projekt kojeg smo uspjeli financirati iz Erasmus+ programa “Prvi koraci” s ciljem izrade lokalnog programa za mlade u kojem bi se definirali ciljevi, mjere i aktivnosti lokalne politike kojima će se nastojati odgovoriti na potrebe i interese mladih i time unaprijediti položaj mladih u Slatini, potaknuti njihov ostanak te osnažiti kompetencije za aktivan doprinos i oblikovanje zajednice po mjeri mladih, ali i građana Slatine općenito – poručio je Ostrošić na početnoj konferenciji projekta.

Podsjetio je i kako Grad Slatina sufinancira prijevoz učenika i studenata, kao i nabavu školskih udžbenika, sufinancira prehranu osnovnoškolcima, brine o provedbi dječjih prava, daje jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta, pomoć roditeljima njegovateljima, sufinancira kupovinu prve nekretnine za mlade obitelji te opremanje stana ili kuće mladim obiteljima,  subvencionira boravak djece u dječjem vrtiću i jaslicama, daje tekuće donacije udrugama građana, potiče javne potrebe u športu, sufinancira projekte udruga, pruža humanitarnu skrb kroz udruge građana.

Osim toga, dodao je Ostrošić, Grad daje tekuće donacije Osnovnoj glazbenoj školi u Slatini, sufinancira rad Veleučilišta u Virovitici, sufinancira visoko obrazovanje, daje tekuće donacije osnovnim i srednjim školama, sufinancira pomoćnika u nastavi, tekuće donacije u novcu dječjem vrtiću Suncokret, daje stipendije i školarine...

Poticaji mladima

Trenutačno je u izradi gradski proračun za 2023. u koji će se dodati participativni proračun za mlade u iznosu od 40.000 kuna kako bi prvi put u Gradu Slatini i mladima pristupili na drugačiji način, da se sami aktiviraju u građanskom angažmanu, smišljaju potrebne javne usluge i sami grade zajednicu po mjeri mladih, najavio je gradonačelnik.

Grad Slatina je ove godine i izmijenio program poticanja malog i srednjeg poduzetništva te su u njega uključene mjere koje se odnose na mlade kako bi ih se dodatno motiviralo za uključivanje u poduzetništvo, smanjili troškove mladih poduzetnika i potaknuli zapošljavanje osoba do 30 godina.

– Aktivirali smo se kao Grad u okupljanju civilnog društva, trudimo se biti podrška našim udrugama, imenovali smo kolegicu Mariju Fumić kao koordinatoricu za mlade koju dodatno obrazujemo da može koordinirati sve aktivnosti vezane uz mlade. Smatram da su se dobre stvari za dobro šire zajednice počele događati i da ćemo tek u sljedećem  razdoblju vidjeti plodove tog rada – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.