Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Mato Franković:

'Želimo upravljati gostima s kruzera da bi ostalima pružili kvalitetu usluge'

Kruzer u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio i kako smatra da bi terminal za brodove na kružnim putovanjima trebala raditi tvrtke Luka Dubrovnik d.d. koja je u većinskom vlasništvu Grada čime bi se glavni motiv za upravljanjem turizmom pomaknuo s novca na kvalitetu života Dubrovčana

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u petak navečer u Stonu, u sklopu manifestacije Kinookus, da je namjera Grada Dubrovnika upravljati turistima s kruzera kako bi ostalim gostima pružili kvalitetu usluge.

U raspravi nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Dubrovnik, Venecija, Barcelona – odredišta iz snova u opasnosti” njemačke redateljice Antje Christ, Franković je istaknuo kako se nedavno u Hamburgu sastao s čelnim ljudima najvećih svjetskih cruise kompanija koje je upoznao s programom ''Respect the city'' u sklopu kojeg se maksimalni dnevni broj posjetitelja s kruzera namjerava svesti na četiri tisuće.

- Glavni je problem što je ta grana turizma usmjerena isključivo na novac, a ne na građane. Turistima s kruzera treba upravljati, a mi želimo smanjiti broj putnika kako bi ostalima osigurali kvalitetnu uslugu. Nedavno sam se u Hamburgu susreo s čelnim ljudima svjetskih kompanija za kružna putovanja i predstavio im naš projekt ''Respect the city''. Oni su mi rekli da je ovo prvi put da ih je ijedan gradonačelnik uopće pokušao kontaktirati - rekao je Franković.

Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio i kako smatra da bi terminal za brodove na kružnim putovanjima trebala raditi tvrtke Luka Dubrovnik d.d. koja je u većinskom vlasništvu Grada čime bi se glavni motiv za upravljanjem turizmom pomaknuo s novca na kvalitetu života Dubrovčana.

Također, nije se složio s tvrdnjama bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića koji je za potrebe snimanja filma izjavio kako se gužve u Dubrovniku rješavaju ''kao i u restoranima, odnosno podizanjem cijena''.

- To može reći netko tko nikada nije bio u turizmu. Stvari ćemo riješiti samo donošenjem čvrstih odluka koje će se provoditi'', rekao je on.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako vjeruje da trenutno nedostaje koordinacijski subjekt kao veza između Lučke uprave i ''cruise'' kompanija, a najavila je i novosti u sustavu koji mjeri broj posjetitelja u povijesnoj jezgri.

- Uskoro će se brojači povezati s vremenskom prognozom kako bi mogli planirati eventualnu veću gužvu koja se dogodi ljeti svaki put kada su nepovoljne vremenske prilike -  rekla je ona.