Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Razvoj luke i grada

Znanstveni skup u povodu 300. obljetnice proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom

Znanstveni skup u Rijeci
1/3
Foto: Grad Rijeka
Nakon što je Rijeku 1719. car Karlo VI. proglasio slobodnom lukom, počeo je njezin uspon te se izdigla od manjega grada do velike kozmopolitske sredine - rekao je predstavnik riječkoga Gradskog vijeća Danko Švorinić

U sklopu 300. obljetnice proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom, čime je počeo razvoj luke i grada, u Gradskoj je vijećnici održan znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari, arhitekti i povjesničari umjetnosti. 

Otvorenje humanitarne izložbe fotografija Nasmijana lica Riječkog karnevala rijeka Otvorenje humanitarne izložbe fotografija Nasmijana lica Riječkog karnevala

Skup su organizirali Udruga "Slobodna država Rijeka" i Muzej grada Rijeke.

Predstavnik riječkoga Gradskog vijeća Danko Švorinić ocijenio je na otvorenju skupa da je Rijeka dostojno obilježila jedan od najvažnijih datuma u povijesti grada.

Foto: Grad Rijeka

- Nakon što je Rijeku 1719. car Karlo VI. proglasio slobodnom lukom, počeo je njezin uspon te se izdigla od manjega grada do velike kozmopolitske sredine - rekao je.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović je rekao da je veza luke i grada neraskidiva.

- Povijest otvorenosti dovela je do toga da je danas Rijeka grad u kojem je izražena tolerancija prema različitostima, različitim narodima, rasama i religijama - istaknuo je Filipović.

Novi natječaj za obnovu broda "Galeb" do kraja mjeseca rijeka Novi natječaj za obnovu broda 'Galeb' do kraja mjeseca

Članica Organizacijskog odbora Ljubinka Toševa Karpowicz predstavila je tom prigodom prvi put javnosti izvorni dokument iz 1725. godine koji regulira ponašanje trgovaca i posjetitelja Rijeke kao Slobodne kraljevske luke.

- Taj je dokument u arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, gdje je pohranjen kao dokument koji su primili grčki pravoslavni trgovci koji su stigli u Rijeku - rekla je.

Foto: Grad Rijeka

U uvodnom predavanju arhitektica Nana Palinić je predstavila glavne značajke izgradnje riječke luke, od prve lokacije na ušću Rječine, preko prvih gatova građenih na nasutom terenu ispred današnjega Staroga grada, do planova iz 19. stoljeća i izgradnje luke kakva je i danas.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović govorio je o projektima i publikacijama te ustanove povezanima s lukom, Velid Đekić predstavio je povijest riječke petrolejske luke, a Daina Glavočić održala je predavanje o ronilačkom izviđanju riječke luke 1946. godine kako bi se otkrile olupine brodova i utvrdila šteta nakon savezničkog bombardiranja 1945. godine. Na skupu su sudjelovali i Nenad Labus, Ivan Jeličić i Jakov Karmelić. 

Semafori za pješake u Adamićevoj od sada nose suknje zanimljiv projekt u rijeci Semafori za pješake u Adamićevoj od sada nose suknje KBC Rijeka implantira se izravno u srce U riječkom KBC-u ugrađen najmanji elektrostimulator na svijetu