Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Zona Zalužje proširenjem će postati pokretač razvoja Vinkovaca i županije

1/5
Foto: Grad Vinkovci
U 2023. godini radit će se na više značajnih projekata. U planu je opremiti i otvoriti knjižnicu i nadvožnjak, ali i konačno završiti projekt aglomeracije...

Početak godine vrijeme je kada se podvlači crta poslije svega što je učinjeno u prošloj godini, ali i vrijeme kada se najavljuju projekti koji će obilježiti godinu pred nama. Kada je riječ o Vinkovcima, može se reći da je 2022. godina bila više nego kvalitetna te da je tijekom nje završeno nekoliko projekata, ali i da se radilo u gotovo svakom dijelu grada.

Radilo se puno

Proteklu godinu obilježili su radovi na projektu aglomeracije koji se polako ali sigurno približava svome kraju. Riječ je o projektu vrijednome ukupno 384 milijuna kuna od čega je za vinkovački dio aglomeracije izdvojeno 159 milijuna kuna. U sklopu projekta uređeno je i komunalno opremljeno više od 90 vinkovačkih ulica s tim da se najviše radilo u rubnim dijelovima grada gdje su građani imali najviše problema s otpadnim vodama. Tijekom prošle godine završeni su vanjski radovi na izgradnji nove zgrade vinkovačke knjižnice koja je stradala u ratu 1991. godine. U izgradnju nove zgrade knjižnice uloženo je 48 milijuna kuna, a tijekom 2023. godine preostalo je dovršiti unutarnje uređenje i opremanje kako bi sve bilo spremno za preseljenje knjižnice u novi dom. Bit će to najmodernija i najbolje opremljena knjižnica u Hrvatskoj. U 2022. godini ubrzani su i radovi na izgradnji nadvožnjaka koji će obližnje Borince spojiti s ostatkom grada. Vrijednost projekta iznosi 70 milijuna kuna, a kako navode iz Grada Vinkovaca, radovi se primiču kraju te je sam nadvožnjak dobio završnu konstrukciju. Od realiziranih projekata u prošloj godini svakako treba spomenuti i Šokački stan koji je otvoren u svibnju pokraj Park šume Kanovci. Plan je da Šokački stan u budućnosti postane turističko i gastronomsko središte vinkovačkog kraja. U Vinkovcima puno očekuju i od prvoga Edukacijskog centra svjetlovodne tehnologije koji je jedini takav u Hrvatskoj.

Ništa manje izazovna neće biti ni 2023. godina tijekom koje će se također raditi na više značajnih projekata. U planu je opremiti i otvoriti knjižnicu i nadvožnjak, ali i konačno završiti projekt aglomeracije. Gradske vlasti navode da je u postupku prijava projekta na Nacionalni plan otpornosti i oporavka koji obuhvaća rekonstrukciju 15,7 kilometara vodoopskrbne mreže i rekonstrukciju vodovodnih priključaka na području grada Vinkovaca. Prema procjenama, cijena radova i usluge nadzora iznosi 30,4 milijuna kuna. Ipak, jedan od najznačajnijih projekata u tekućoj godini bit će proširenje industrijske zone Zalužje što je preduvjet za daljnji gospodarski razvoj Vinkovaca, ali i Vukovarsko-srijemske županije. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić u više je navrata govorio o važnosti proširenja zone ističući kako će ona u budućnosti postati pokretač razvoja Vinkovaca i postati glavno gospodarsko središte Vukovarsko-srijemske županije kao i cijele Slavonije. Trenutačno je u procesu izrada projektno-tehničke dokumentacije za cestu i komunalnu infrastrukturu poslije čega slijedi uređenje i opremanje zone po najmodernijim standardima.

Nastavak radova

Gradske vlasti ističu i da je u pripremi izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zatvorene tržnice. Na taj način bit će osigurano centralno mjesto za prodaju proizvoda s lokalnih OPG-ova. Pripremljen je i projektni prijedlog za rekonstrukciju i obnovu postojećeg plivališta Lenije što će omogućiti da Vinkovci dobiju i otvorene bazene. Vinkovcima su odobreni projekti izgradnje jednoga novog i dogradnje dva postojeća dječja vrtića vrijedna 20 milijuna kuna što će osigurati dodatnih 270 vrtićkih mjesta. U planu je i niz manjih projekata koji će dodatno povećati kvalitetu života u Vinkovcima, a kako se najavljuje, i ove godine radit će se u svim dijelovima grada.•