Izbornik
Naslovnica Općine
Općina Lovas

Čak 261 žena dobiva posao kroz program Zaželi

Zapošljavanje žena u općini Lovas
Foto: Branimir Bradarić
Radi se o iznimno značajnom projektu za općine na kojima djeluje LAG gdje će svaka peta nezaposlena žena dobiti posao na dvije godine tijekom kojega će brinuti o starim i nemoćnim osobama, rekao je predsjednik LAG-a Srijem Dragan Sudarević

U vrijeme kada se svako malo svi pozivamo na projekte i EU fondove mali je broj lokalnih razvojnih agencija koje se mogu pohvaliti kvalitetnim rezultatima. Jedna od takvih je i Ured za međunarodnu suradnju TINTL te Lokalna akcijska grupa „Srijem“ koji su bili nositelji projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u okviru kojega je tijekom dvije godine osiguran posao za 261 ženu. Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava su već potpisani, a projekt će se financirati u cijelosti sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

- Odobreni projekti, u okviru programa Zaželi, vrijedni su 36 milijuna kuna. Radi se o iznimno značajnom projektu za općine na kojima djeluje LAG gdje će svaka peta nezaposlena žena dobiti posao na dvije godine tijekom kojega će brinuti o starim i nemoćnim osobama - rekao je predsjednik LAG-a Srijem Dragan Sudarević pojašnjavajući kako LAG okuplja deset općina na istoku Hrvatske, Grad Ilok te naselja Mirkovci, Sotin i Lipovača.

Najavio je i kako će početkom siječnja biti raspisani javni natječaji tijekom kojih će se pronaći žene koje će raditi, ali i korisnici o kojima će skrbiti.

Voditelj Ureda TINTL Mladen Markešić istaknuo je kako ova agencija djeluje od 2005. godine te da su do sada realizirali niz različitih projekta.

- Samo ove godine pripremili smo 101 projekt od kojih je njih 29 odobreno. Oni su vrijedni ukupno 46 milijuna kuna. O značaju za općine i gradove koje su dio Agencije govori i podatak da na jedan uloženi eura vrati im se 50 eura kroz razne projekte - rekao je Markešić.   

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba kaže kako je i ovaj projekt primjer kako se samo napornim radom i suradnjom mogu ostvariti željeni rezultati. Dodaje kako će kroz projekt Zaželi tijekom dvije godine posao u Općini Lovas pronaći 27 osoba koje će skrbiti o oko 150 starih i nemoćnih osoba.

- Pisanje projekata i apliciranje jedini su načini kako se može naprijed. Općinski proračuni su premaleni i pokrivaju samo osnovne potrebe tako da za neke veće zahvate i projekte moramo raditi projekte i aplicirati ih dalje. Općina Lovas ima proračun oko dva milijuna kuna, a samo u 2017. godini realizirali smo više od 10 milijuna kuna kroz 20-ak raznih projekata. Svakako da ćemo nastaviti tako i dalje raditi - zaključila je Cirba.