Izbornik
Naslovnica Općine
Općina Antunovac

Imaju uličnu LED rasvjetu, čipirane kante za smeće, a otvorili su i novi vrtić

Općina Antunovac
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Za svako novorođenče, općinske vlasti roditeljima isplate 2000 kuna, što je, usporedbe radi, 400 kuna više nego u Osijeku. Pokopi u Antunovcu stoje 800 kuna, a grobno mjesto 450 kuna. Čak i za najjeftiniji pokop i grobnicu u Osijeku dobro bi došao kredit, i to od 10.000 do 15.000 kuna

Tvrđava Kolođvar, na polju između Ivanovca i Antunovca kod Osijeka, registrirano je kulturno dobro naše zemlje. Pogled na nju, budi priče o hrabrim vitezovima i slavnim viteškim vremenima. Niknula je, vjeruje se, davne 1236. Kako bi, pak, taj povijesni svjedok bio bolje povezan sa sadašnjošću, ali i budućnošću, gradi se do nje biciklistička staza, a u sklopu nje i odmaralište.

- Stajat će 1,2 milijuna kuna, polovicu novca nam je priskrbilo Ministarstvo turizma, a drugu polovicu mi sami – započinje Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac. Još od ranije, biciklističkim su stazama od Ivanovca, preko Antunovca i Osijeka, povezani čak i s Pečuhom.

Završili su nadalje, zadovoljni su, kompletnu rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u Ivanovcu, a posao je to vrijedan 12 milijuna kuna. Novost je, ističe načelnik, i da su proširili gospodarsku zonu, a pregovara s ozbiljno s tri nova investitora, iz IT, zatim proizvodnog te autoprijevozničkog biznisa.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Antunovac i Ivanovac, koji čine Općinu Antunovac, tek sedam kilometara dijeli od samog središta Osijeka. Tužna crta razdvajanja između slobodne i okupirane Slavonije bili su sedam godina. Kada su se počeli vraćati 1999., po dvorištima su hodali sa strahom i doslovce kao po jajima. Mine su prekrivale gotovo 70 posto njihove površine. U ratu su im poginula ili nestala 42 sumještanina. Samo deset godina kasnije, postali su poželjno mjesto za život. Šezdesetak je obitelji doselilo u njihova dva sela u posljednjih pet-šest godina. Mlađi su to, mahom zaposleni ljudi s djecom. Mladi bračni parovi koji su se skrasili i zasnovali obitelji u Antunovcu ističu kako "vole tu toplinu i bliskost, a imaju sve kao i u gradu". Nekima od njih nije prepreka ni to što rade čak u Požegi, do koje je dva sata vožnje.

Europski fondovi

-Svi znamo sve o svima. Ako nismo doma, ne brinemo, susjedi će nam kasnije ispričati tko nas je tražio – pričaju nam. Nedostaje im, pak, pedijatar, mjesni je liječnik opće prakse.

Općina je brojala 3559 stanovnika na popisu stanovništva 2001. Deset godina kasnije, popisano ih je 3703, što je 144 više. Rađa im se 40 do 50 novih stanara na godinu, a toliko ih otprilike i umire. Za svako novorođenče, općinske vlasti roditeljima isplate 2000 kuna, što je, usporedbe radi, 400 kuna više nego u Osijeku. Pokopi u Antunovcu stoje 800 kuna, a grobno mjesto 450 kuna. Čak i za najjeftiniji pokop i grobnicu u Osijeku dobro bi došao kredit, i to od 10.000 do 15.000 kuna.

Vratimo se ipak životu. Dvama vrtićima u dva općinska naselja trčaka oko 60 djece. Izgradili su novi vrtić u Antunovcu za 2,6 milijuna kuna, a 80 posto tog iznosa izvukli su iz europskih fondova. Mališane u njima tete čuvaju po cijeni od 450 kuna na mjesec. Novost je jaslička skupina u Antunovcu, koja se otvara 1. siječnja 2017. Ponosni su, nadalje, na Rehabilitacijsko-edukativni senzorički park u kojem će djeca s posebnim potrebama uskoro svojim ručicama saditi cvijeće, voće i povrće i na koncu ga i prodati.

Srednjoškolci se u grad na nastavu voze s mjesečnom kartom od 90-ak kuna, dok je redovna 450 kuna. A dok sjede u autobusu osječkog Gradskog prijevoza putnika, mogu besplatno „surfati“ internetom.

Realizirali su lani projekte vrijedne približno 13 milijuna kuna. Proračun im je, pak, tek 4,5 milijuna kuna. „Magična“ riječ su, pojašnjavaju, fondovi. Ostvarili su, primjerice, 15 programa u prošloj i pretprošloj godini koje je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, teških 5,4 milijuna kuna. Mještane oba naselja noću, tako, obasjava LED rasvjeta. Samo na antunovačkim ulicama, procjenjuje se, uštedjet će se 70 posto energije i 200.000 kuna godišnje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sredstva za lokalnu samoupravu

Smeće bacaju u kante s čipovima. Koliko kanti napune, toliki će račun za smeće i platiti. Što više budu reciklirali, više će im novca ostati u džepu. Rekorderi su u Hrvatskoj po broju energetski obnovljenih kuća.

Doseliti se u Antunovac, međutim, i nije baš jeftino. Za prosječnu obiteljsku kuća treba „iskeširati“ 60.000 eura, a u susjednim mjestima mogu se naći i za 25.000 eura. Građevinski placevi stoje od 11.000 do 13.000 eura. Cijene nekretnina kod njih ni u krizi nisu toliko pale kao drugdje.

Zbog svega navedenoga, najave novih poreznih reformi u Antunovcu dočekuju s oprezom. Smanjenje poreza na dohodak oduzelo bi značajan komad kolača lokalnoj samoupravi.

- Izgubili smo sigurno 1,5 do 2 milijuna kuna jer nam je država već tri puta rezala izvorne prihode iz poreza na dohodak, jednom je to učinila Jadranka Kosor, a dvaput Zoran Milanović – podsjeća načelnik Ivan Anušić.

Pozdravlja, dodaje, porezne reforme "koje će potaknuti gospodarstvo i poduzetništvo i povećati prihod obiteljima".

- Tražit ću, i kao saborski zastupnik, da se, stoga, iz centralne blagajne decentraliziraju sredstva koja pripadaju lokalnoj samoupravi, a nisu samo iz poreza na dohodak. Tu mislim na porez od prodaje nekretnina ili vozila, kao i dio prihod od cestarina ili zakupa poljoprivrednog zemljišta – ističe on.

Općine bi, upozorava, mogle doći u nezavidnu situaciju da nemaju više novaca ni za sufinanciranje projekata Europske unije, a kojima bi, opet, mogli zapošljavati ljude i razvijati se.

-To je čitav, onda, lanac – zaključuje.